Ce salariu are un cântăreț bisericesc. Află ce sumă poate primi ajutorul preotului în biserică

Cantaret bisericesc
Shutterstock

Cântărețul bisericesc este indispensabil într-o biserică sau în orice lăcaș cult. Acesta are un rol important și are multe responsabilități.  

Cântărețul bisericesc într-un lăcaș de cult contribuie la îmbogățirea experienței religioase a credincioșilor și la păstrarea tradițiilor culturale. Această profesie necesită angajament, pregătire muzicală și spirit de slujire, iar rolul său în comunitățile religioase este apreciat și respectat.

Cântărețul bisericesc este denumit regional dascăl, țârcovnic, psalt sau cantor. El este, potrivit canoanelor, un membru al clerului inferior, situat pe prima treaptă a ierarhiei bisericești.

Muzica bisericească joacă un rol crucial în crearea unei atmosfere adecvate pentru slujbele religioase. Interpretarea muzicii liturgice poate aduce o dimensiune adâncă și emoțională în timpul ceremoniilor de închinare, motiv pentru care țârcovnicul dintr-o biserică ocupă un rol extrem de important.

Cântăreții bisericești, prin interpretarea cântecelor și a psalmilor, pot contribui la învățarea și educarea credincioșilor cu privire la textele sacre și valorile religioase.

Citește și
Ucrainenii uciși de un rus în Germania erau soldați răniți în război care se recuperau medical în Bavaria

În plus, muzica bisericească face parte din patrimoniul cultural și artistic al României, iar cântăreții bisericești au rolul de a promova și susține acest aspect important al culturii naționale.

Ce este un cântăreț bisericesc

Un cântăreț bisericesc este o persoană specializată în interpretarea muzicii liturgice în cadrul bisericilor și lăcașurilor de cult (biserici ortodoxe, catolice, protestante sau alte confesiuni religioase).

Un cântăreț bisericesc cântă și interpretează imnuri, psalmi, cântări de laude și alte piese muzicale liturgice, contribuind astfel la atmosfera spirituală și închinătoare din cadrul slujbelor religioase.

Practicanţii acestei ocupaţii participă, de regulă, alături de preot, la realizarea serviciului religios (Sfânta Liturghie, botez, nuntă, înmormântare etc.). De asemenea, ei sunt responsabili cu pregătirea corului parohial pe care îl conduc. În plus, aceștia desfăşoară diverse activităţi administrative în cadrul bisericii.

Fișa postului unui cântăreț bisericesc implică mai multe sarcini, printre care enumerăm:

• Cântă alături de preot la slujbele duminicale şi cele de peste an, la botezuri, nunţi, înmormântări şi parastase;

• În cadrul slujbelor bisericeşti întreţine dialogul permanent cu preotul, dându-i acestuia răspunsurile adecvate.

• Conduce şi pregăteşte corul bisericii.

• Se preocupă de îmbogăţirea repertoriului de cântări bisericeşti.

• Se ocupă de întreţinerea bisericii şi a cimitirului parohial.

• Studiază „Tipicul bisericesc” pentru a cunoaşte toate rânduielile bisericeşti.

• Cultivă şi întreţine relaţii cordiale cu preotul şi enoriaşii.

• Participă alături de preot la procurarea cărţilor, iconiţelor, calendarelor bisericeşti, a vinului şi pâinii dospite, a untdelemnului pentru candele şi a lumânărilor de ceară necesare desfăşurării serviciului religios.

• Se preocupă de perfecţionarea pregătirii sale profesionale.

Cântărețul bisericesc își desfășoară activitatea atât în biserică, cât și pe teren, în funcție de tipul de eveniment. Munca sa se desfășoară într-un program fix, cu mici excepții în funcție de urgențele apărute.

Trebuie reținut că activitatea cântărețului bisericesc implică multă atenție, răbdare și interacțiuni interpersonale frecvente. Țârcovnicul stă foarte mult în picioare, ceea ce înseamnă că ocupația lui este una destul de solicitantă și din punct de vedere fizic.

Salariul cântărețului bisericesc

Conform cjraetm.ro, salariul unui cântăreț bisericesc este minim pe economie, adică 3.000 de lei brut, conform HG 1.447/2022. De la 1 septembrie 2023, salariul minim pe economie brut ar urma să fie majorat la 3.300 de lei.

Banii pe care-i primesc lunar angajații unei biserici diferă, bineînțeles, în funcție de ocupație, de statutul lăcașului, de donații și de banii pe care credincioșii îi dau cu anumite ocazii speciale, cum ar fi sărbătorile sau evenimentele.

Cântărețul bisericesc intră în categoria personalului neclerical, care beneficiază de sprijin sub formă de contribuții de la bugetul de stat și de la bugetele locale.

Drepturile și obligațiile cântărețului bisericesc

Cântăreții bisericești sunt obligați să facă catehizare sub îndrumarea preotului paroh, conform normelor stabilite de către Sfântul Sinod.

Aceștia beneficiază, pe lângă salariu, și de locuință, acolo unde există această posibilitate, potrivit crestinortodox.ro.

Acte necesare angajare cântăreț bisericesc

Actele necesare pentru angajarea personalului neclerical sunt următoarele:

·       Adeverință de botez

·       Certificat de naștere – copie

·       Certificat de căsătorie – copie

·       Carte de identitate – copie

·       Cazier judiciar

·       Adeverință medicală

·       Acte studii – copie (adeverință sau diplomă)

·       Proces verbal consiliul parohial

·       Proces verbal adunare parohială

·       Cerere personală de angajare

·       Recomandare preot paroh

·       Fișa postului – de la Protopopiat

Ce școală trebuie să aibă un cântăreț bisericesc

Un cântăreț bisericesc are nevoie de studii medii sau superioare de specialitate pentru a exercita această ocupație.

Astfel, acesta trebuie să fie absolvent de liceu (curs de zi sau seral) sau trebuie să fi absolvit o formă de învățământ postliceal.

În plus, un cântăreț bisericesc trebuie să aibă mai multe cunoștințe și deprinderi, printre care enumerăm: arte frumoase, cunoașterea limbii române, filozofie și teologie.

Practicantul unei astfel de ocupaţii ar trebui să fie o persoană smerită, foarte amabilă, conştiincioasă şi serioasă în realizarea sarcinilor; o persoană deschisă şi cu un bun echilibru emoţional.

Rolul cântărețului bisericesc în parohie

Cântecele bisericești se învață, cel mai adesea, la slujbele bisericești, apoi prin apropierea de strană și prin interpretarea unor cântări simple pentru început. Cu timpul cântărețul bisericesc dobândește competența de a cânta toate cântecele slujbelor din cadrul bisericii.

Aceste etape presupun, dar nu în mod obligatoriu, urmarea unor studii pentru a certifica statutul profesionist al cântărețului bisericesc, conform crestinortodox.ro.

Nu este însă de ajuns ca interpretul bisericesc să fie absolvent al unei școli de muzică sau seminar sau să fie licențiat în Teologie sau Conservator pentru a fi garantul unei cântări bisericești autentice.

Pe lângă voce și cunoștințe muzicale, cântărețul bisericesc trebuie să fie un om al rugăciunii.

Cântărețul trebuie să-și păstreze în suflet o conduită precisă - trebuie să se străduiască să fie un model prin conduita sa, să fie decent, modest, conștiincios și să aibă mai presus de toate un comportament creștin. În timpul slujirii sale în biserică trebuie să participe la rugăciune, nu să caute să ofere o demonstrație a calităților sale vocale.

Deși misiunea interpretului poate să pară una simplă - de a reproduce note muzicale - cântarea religioasă nu este, ca la alte confesiuni creștine, o simplă artă. Accentul este pus pe mesajul transmis. Cântărețul bisericesc nu este un artist, ci un om de vocație, cu o chemare spre a sluji, el fiind mai degrabă „un canal prin care se transmite mesajul mântuirii”.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
NEWS ALERT Dan Petrescu a fost prezentat oficial! Unde va antrena
Citește și...
Paul Auster a murit. Romancierul american avea 77 de ani
Paul Auster a murit. Romancierul american avea 77 de ani

Paul Auster, cunoscutul autor american, a murit la vârsta de 77 de ani, în urma unor complicații provocate de cancerul pulmonar.

 

Când vine vorba despre relaxare,
Când vine vorba despre relaxare, "Willow" este puma cea mai tare. Locul în care animalul a lenevit aproape o zi întreagă

Imagini cum rar s-au mai văzut au fost surprinse la grădina zoologică din Oakland, California.

Pelerinaj impresionant la Blaj. Credincioșii au refăcut Drumul Crucii
Pelerinaj impresionant la Blaj. Credincioșii au refăcut Drumul Crucii

În așteptarea sărbătorilor pascale la Blaj, în Alba, a fost organizată o procesiune impresionantă. Preoți greco-catolici, însoțiți de credincioși, au refăcut Drumul Crucii, parcurs de Iisus Hristos către Golgota, locul în care a fost răstignit.

 

Recomandări
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni
Forțele lui Putin fac prăpăd la puțin peste 200 de kilometri de România. Importanța orașului în care zilnic sunt uciși oameni

În ultimele zile, forțele ruse au intensificat atacurile asupra regiunii ucrainene Odesa și, implicit, a orașului cu același nume. 

Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție
Percheziții ale procurorilor DIICOT în 23 de locuințe din Caraș-Severin: trafic de droguri și prostituție

28 de persoane din Caraș-Severin au fost audiate într-un dosar în care se vorbește despre trafic de droguri, operațiuni cu psihoactive și determinarea practicării prostituției.

Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor
Cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner. La 6 luni de la crimă, un alt suspect a fost dus în spatele gratiilor

Al doilea suspect în cazul asasinării omului de afaceri Adrian Kreiner a fost adus marți-noapte în România, sub escortă.