Ce mâncăm în 2022? Alimentele pe care experții cred că oamenii le vor prefera în acest an
Sute de specialiști din întreaga lume au lucrat la un „Atlas al gustului pentru europeni”, și au stabilit care sunt cele mai răspândite preparate, dar și cele care abia acum încep să fie prezente în meniuri.
Astfel, unele specialități de pâine artizanală conțin turmeric, un condiment oriental, iar anumite băuturi sunt preparate cu piper roșu, anason, și rozmarin.
„Atlasul ingredientelor și preparatelor” este creat anual de o echipă formată din 800 de specialiști de la „Kerry Taste Program”, un lider important în industria alimentară internațională.
Bucătari, somelieri, barista, dar și cercetători în alimentație și nutriție stabilesc alimentele, condimentele și preparatele care încep să fie utilizate mai des de europeni.
Valeria Rusnac, proprietara unui bistro: "Oamenii sunt din ce în ce mai deschiși catre brânzele vegane, care sunt obținute din nuci de caju ori din soia, ori din alte nuci care le oferă textură, gust".
Și pâinea primește noi interpretări.
Mihai Aldea, brutar: "Noi folosim turmeric, folosim cărbune activ, ceapă, boia de ardei dulce, boia de ardei picant, tocmai ca să venim în întâmpinarea acestei cereri deosebite a anului 2022".
În cazul dulciurilor, cei 800 de specialisti au aflat că prunele uscate, floarea de portocal, roșcova și ginsengul vor fi prezente în mai multe deserturi în acest an.
Și dacă la gustări europenii, printre care și românii, folosesc cel mai des preparate care conțin carne, acum, în meniuri, apar tonul, codul și diferite forme de pesto.
Iar dacă vreți să obțineți un gust deosebit pentru preparate, specialiștii vă recomandă să folosiți în primul rând roșii uscate. Încep să intre în bucătarii și multe ingrediente asiatice.
De exemplu, Thai Satay care este un sos obținut din lapte de nucă de cocos, pasta de curry roșu, cidru sau oțet alb, unt de arahide, sos de soia, zahăr și sare. Iar Nduja, cârnatul de porc deosebit de picant originar din Calabria, Italia, a ajuns și pe mesele românilor.
Somelierii au avut și ei un rol important. În cazul băuturilor calde, ceaiurile de plante, lavandă, trandafir sau rodie sunt cele mai răspândite. Iar pentru cele reci, inspirația înseamnă totul.
Bucătarii implicați în atlasul gustului 2022 anunță că preparatele din Peru, Hawaii, Etiopia sau Malaezia vor fi întâlnite din ce în ce mai des în meniurile restaurantelor din Europa. Și tot în acest an, vor înregistra un avânt bucătăria argentiniană și vest africană.