Casele noi sunt mai eficiente energetic, dar otrăvesc mai mult aerul din interior. Care este explicația și ce putem face
Cheltuim bani pentru a avea locuințe cât mai eficiente energetic, ne izolăm casele, dar sacrificăm, fără să știm, calitatea aerului din interior.
Un studiu făcut de oamenii de știință clujeni în peste 100 de locuințe, a dus la un rezultat alarmant: în peste 95% aerul era toxic.
Alegeri 2024
22:40
Ce a răspuns Nicolae Ciucă la întrebarea dacă a scris versurile manelei ce i-a fost dedicată de Dani Mocanu
22:10
„Cine poate să-l oprească pe Simion”. CTP: „În acest tur 1, fiecare candidat va fi pe barba lui, mai puțin dna Lasconi”
19:35
Peste un milion de tineri vor vota pentru prima dată la alegerile prezidențiale. „Este arma noastră”
15:04
Traian Băsescu: ”Susțin Forța Dreptei în folosul doamnei Lasconi. Pe Geoană, dacă îl zdruncin puțin, își pierde busola!”
De vină sunt compușii chimici degajați de materialele de construcție și de obiectele din casă.
Mai mult, radonul, un gaz radioactiv emanat de terenul de sub casă, poate provoca probleme grave de sănătate. Este principala cauză de cancer pulmonar la nefumători.
Cercetători de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca au analizat 50 de compuși organici volatili în locuințe din marile orașe: Bucureşti, Cluj-Napoca, Sibiu, Iaşi şi Timişoara.
Casele noi sunt mai expuse, pentru că sunt bine izolate și nu mai respiră prin pereți sau tâmplărie. Și dacă avem o casă veche, dar izolată termic, riscul e la fel de mare.
Conf. dr. Simion Beldean, cercetător Facultatea de Știință și Ingineria Mediului: „Utilizăm tot felul de substanțe sau materiale de dezinfecție, materiale de îngrijire personală, mobilă, carpetele, pardoseala sunt construite din lemn sau prefabricate de lemn și care utilizează în procesul lor de fabricație anumiți adezivi, care conțin substanțe extrem, extrem de toxice”.
Radonul, un gaz care se degajă continuu din sol și pătrunde în case prin podele sau prin fisurile din pereți și fundație, este cel mai periculos pentru sănătate. Afectează grav plămânii.
Dr. ing. Alexandra Cucoș Dinu, cercetător Facultatea de Știință și Ingineria Mediului: "La o valoare de 1000 pe metru cub, trebuie să acționezi și cu depresurizarea solului de sub clădire. Pentru că, doar ventilând, nu o să poți să elimini radonul".
Toate substanțele emanate de mobilă dăunează grav sănătății
În 20% dintre casele investigate nivelul de radon a fost peste limitele admise. În această casă, de pildă, a fost de 10 ori mai mare, așa că proprietarul a chemat specialiști în ajutor.
Betty Burghele, cercetător științific UBB Cluj Napoca: "Ventilatorul se pune în exteriorul clădirii, conectat printr-o conductă etanșă la o tubulatură de dren".
Valer Toșa, proprietar: "Mă simt cel puțin din punct de vedere psihic mai bine".
De altfel, toate substanțele chimice emanate de mobilă și de alte obiecte tratate ori sintetice pot dăuna grav sănătății.
Conf. dr. Simion Beldean, cercetător Facultatea de Știință și Ingineria Mediului: "Formaldehida, de exemplu, este un compus cancerigen, cloroformul, tricoletinela este un compus cancerigen".
Aerisirea camerelor este foarte importantă.
Conf. dr. Simion Beldean, cercetător Facultatea de Știință și Ingineria Mediului: „O ventilație eficientă, prin deschiderea geamului de 4-5 ori pe zi, reduce concentrațiile acestor compuși în aerul din interior”.
Pentru că munca s-a mutat acasă în ultimul an, specialiștii ne recomanda să avem și un aparat de monitorizare a aerului din încăperi.