Satul-fantomă din Bacău în care casele se vând și cu 200 de euro, dar nimeni nu le cumpără. Care este explicația
Case vândute cu preţuri cuprinse între 200 şi 2.000 de euro. Este oferta cu care autorităţile locale speră să atragă oameni în Rotunda, un sat-fantomă din Bacău.
Locuinţele au fost construite acum 16 ani pentru cei rămaşi pe drumuri din cauza inundaţiilor. Dar au rămas goale. Şi pentru ca noii proprietari să se mute ar fi nevoie de investiţii serioase.
Primar: "Aici avem un duplex evaluat clar la partea cea mai de jos a clasamentului, la 200 de euro”.
Povestea satului-fantomă a început în 2005. Autoritățile au venit în ajutorul familiilor afectate de inundații la acea vreme.
Au ridicat mai bine de 200 de case pe acest deal din comuna Gura Văii, dar sinistrații nu au stat prea mult acolo. Ba chiar au plecat cu unele dintre bunuri, lăsând în urmă locuințe fără uși, geamuri sau acoperiș.
Silviu Tinei, primar Gura Văii: "E multă încercare a administrațiilor ce s-au perindat de-a lungul timpului de a valorifica ceea ce la vremea respectivă a fost considerată o gaură neagră în bugetul statului de altfel. O investiție de multe milioane de lei noi a ajuns paragină”.
În 2018, responsabilii vindeau o casă cu prețuri cuprinse între 5.000 și 7.000 de euro. Însă au reușit să găsească doar cinci clienți. Acum oferta este alta, în speranța că măcar o parte din investiția făcută va fi recuperată.
”Primar: Aici vorbim la undeva la 2.000 de euro ca valoare.
Reporter: Pentru că e întreagă.
Primar: Pentru că e întreagă, se află în stare bună, are acoperișul complet, pereții nu sunt distruși, BCA-ul nu lipsește”.
”Ce să faci în dealul ăla acolo?”
O sută de persoane s-au arătat deja interesate de o astfel de locuință.
Potențial client: "Cum sunt făcute casele în satul respectiv sunt ideale pentru familii care vor să trăiască autonom în mijlocul naturii, departe de alți oameni”.
Potențial client: "Prin diverse investiții, acolo se pot face multe lucruri. O casă de vacanță unde să îmi pot petrece timpul liber alături de persoane dragi, de prieteni”.
Nu toți cei care au aflat despre inițiativa autorităților vorbesc despre un chilipir imobiliar.
”Reporter: V-ați cumpăra o casă acolo?
Localnic: Niciodată în viață!”.
Localnic: "Păi, ce să faci în dealul ăla acolo? E fără drum, nu știu dacă e drum asfaltat ceva, e acolo? Nu este nimic”.
În zonă există stâlpi pentru energie electrică, dar nicio casă nu este racordată la rețea. În plus, proprietarii vor fi nevoiți să găsească o soluție pentru apa potabilă și canalizare.