Maximum 18 grade în multe locuințe din Capitală. Oamenii stau cu aeroterme și calorifere electrice
Căldura livrată în sistem centralizat va fi sub parametri în tot Bucureștiul, pentru ca întreaga rețea să nu cedeze din cauza gerului, transmite Primăria Capitalei.
Asta înseamnă că oamenii vor avea apă caldă și căldură la limita confortului în următoarele zile, până se mai încălzeşte vremea. Lucrările ample la rețeaua de energie termică vor putea începe abia la primăvară.
Pentru ca Bucureştiul să nu rămână fără căldură şi apa caldă în mijlocul unei perioade geroase, sistemul funcţionează sub parametri acolo unde nu sunt avarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Nicusor Dan, primarul Capitalei: "Fie se forța rețeaua pentru o temperatură mai mare cu riscul ca ea să crape. Ne este frică acum când e frig să nu crape rețeaua."
Potrivit directorului adjunct al Termoenergetica, Adrian Gâtlan, CET-urile şi punctele termice vor încerca să livreze în perioada de frig agent termic cu până la 5-6 grade mai puţin. Asta ar permite menţinerea unor temperaturi de 20 de grade în casele bucureştenilor.
Dar cei care stau la etajele superioare, ori în blocurile de la capătul reţelei, vor avea 18 grade ori chiar mai puţin. Obişnuiţi cu astfel de situaţii de câţiva ani, mulţi au investit în calorifere electrice şi boilere.
Bărbat: "Primul calorifer electric în sufragerie. Al doilea l-am poziţionat în dormitor. Este un boiler cu capacitate de 70 de litri pentru o familie cu 2 persoane şi un copil."
Femeie: În decembrie nu a fost deloc.
Reporter: Cum v-ați descurcat.
Femeie: Aeroterme, aer condiţionat, fiecare cu ce a putut.
În aceste condiţii, primarul Nicusor Dan a anunţat o licitaţie record pentru Bucureşti. Mari constructori din România şi din Europa sunt invitaţi să participe la reconstrucţia sistemului de termoficare. Oferă aproape 400 de milioane de euro pentru schimbarea a 260 de kilometri de conducte. Dacă totul merge conform planului, lucrările ar trebui să înceapă la sfârşitul primăverii.
Nicusor Dan, primarul Capitalei: "Eu îmi doresc ca cel puţin primii 60 să fie făcuţi în anul 2021, dar nu e o promisiune în momentul acesta."
Restul de 200 vor fi făcuţi anii următori, da asigurări primarul.
Primăria capitalei le va cere constructorilor să nu sape şantierul de-a lungul întregii reţele de termoficare, pe kilometri întregi. Vor decoperta doar o mică parte din caseta pe unde vor scoate conductele din subteran. Tot aşa le vor şi introduce, prin aceasta spărtură. Operaţia este menită să nu încurce traficul foarte aglomerat din Bucureşti.
Dacă primăria ar reuşi printr-o minune să respecte ritmul de 60 de kilometri pe an, ar dura 16 ani să fie schimbată toată reţeaua primară a Capitalei. Aceasta are 1000 de kilometri de ţevi cu un diametru de un metru. Pentru că unele nu au fost reparate de mai bine de 30 de ani, pierd apă şi riscă să se spargă în orice clipă la o presiune mai mare sau la schimbări de temperatură.