Un cartier întreg de case din Cumpăna se poate prăbuși oricând în Canalul Dunăre- Marea Neagră. ”Dacă plouă, se rupe imediat”

12-02-2021 16:53


Situație disperată la Cumpăna, în Constanța, unde mai multe locuințe de pe malul Canalului Dunăre-Marea Neagră riscă să se prăbușească. Pământul cedează din cauza infilitrațiilor de apă, deși în zonă au început lucrările de consolidare.

Opt familii au fost deja evacuate, iar autoritățile se plâng că nu au fonduri suficiente pentru finalizarea proiectului.

Localnic: ”Uitați aici e crăpat, aici își dă drumul și acolo își dă drumul, fuge pământul din cauza canalului, căci ei nu se rupe la 45 de grade, se rupe direct în jos, e 8-10 metri acolo adâncime, ruptură care se lasă în jos”.

Ștefan Gavrilă, localnic: ”După mine, dacă plouă se rupe imediat, ar trebui să se apuce de treabă, dar așa cu nădejde. Dacă dă o ploaie sănătoasă se rupe de speriat, crapă, uitați ce este aici, aici e peste 800 de tone numai aici în fața noastră”.

Consolidarea malului a început anul trecut. Din cauza surpărilor succesive, proiectul inițial de reabilitare nu mai corespunde realității din teren astfel încât a fost nevoie de o nouă expertiză tehnică.

Felicia Martin, inginer Administrația Canalelor Navigabile: ”Reabilitarea taluzului în zona Cumpăna a constat în realizarea lucrării în două etape, prima este în curs de finalizare, s-a realizat cota 11 și 21, cota 61 nu se va mai realiza, căci a alunecat taluzul în continuare și nu se mai poate realiza lucrarea. Compania a cheltuit în jur de 7 milioane lei cu TVA, am primit fonduri de la buget 25 de milioane lei, bani care au fost cheltuiți deja pentru realizarea lucrării”.

Pentru continuarea lucrărilor de consolidare compania are nevoie de încă 50 de milioane de lei. În așteptarea fondurilor, localnicii trăiesc cu teama că în orice moment casele lor se vor prăbuși. Un întreg cartier este în pericol.