Căsătoriile între persoane de același sex: țările europene unde este permis acest mariaj

casatorii intre persoane de acelasi sex
Shutterstock

În unele părți ale lumii, percepțiile negative asupra persoanelor LGBTQI+ se reflectă în legi dure. Actele homosexuale consensuale între adulți sunt ilegale în cel puțin 67 de țări, iar în șase dintre acestea sunt pedepsite cu moartea

Pe scara globală, UE pare comparativ prietenoasă cu persoanele LGBTI. Statele membre ale UE sunt părți la o întreagă serie de instrumente internaționale - inclusiv Convenția Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) - care stabilesc un catalog de drepturi fundamentale pentru toți. În același timp, UE se mândrește cu unul dintre cele mai extinse seturi de legi împotriva discriminării din lume. Mai mult, UE promovează drepturile persoanelor LGBTQI+ la nivel internațional. Printre numeroasele exemple, a inițiat o declarație a ONU care solicită decriminalizarea homosexualității la nivel mondial.

Țările unde este permisă căsătoriile între același sex în Europa

Când vine vorba despre realitatea trăită de persoanele LGBTQI+ în Europa, imaginea este mixtă. Datele arată că între 2006 și 2012 o proporție tot mai mare de europeni percepeau discriminarea împotriva persoanelor LGBTQI+ din țările lor respective.

Un sondaj din 2019, care acoperă percepțiile asupra discriminării bazate pe caracteristicile sexuale, precum și orientarea sexuală și identitatea de gen, arată că 53% dintre europeni consideră discriminarea împotriva persoanelor gay, lesbiene și bisexuali ca fiind răspândită în țara lor, în timp ce 48% spun același lucru despre discriminarea împotriva persoanelor transgender.

Mai puțini respondenți (39%) cred că discriminarea împotriva persoanelor intersex este răspândită. Cu toate acestea, în multe țări, un număr relativ mare de respondenți nu știu dacă discriminarea împotriva persoanelor transgender și intersex este obișnuită.

Citește și
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Un lucru care reiese din sondaj este că percepțiile despre discriminare variază considerabil între țări, grupuri de populație și circumstanțe.

De exemplu, respondenții care cunosc personal persoane din comunitate au mai multe șanse să raporteze că discriminarea este răspândită.

În general, atitudinile sociale față de persoanele LGBTQI+ au devenit mai pozitive în întreaga UE, dar există și o variație mare între țările UE în ceea ce privește cât de confortabil se simt respondenții în privința afișării publice de afecțiune, a lucrului cu un coleg din comunitate, sau să vadă o persoană din această comunitate într-o funcție politică înaltă.

În 2019, 76% dintre europeni au fost de acord că persoanele LGBTQI+ ar trebui să aibă aceleași drepturi ca și persoanele heterosexuale, dar cifra a variat semnificativ între statele membre, de la 98% în Suedia și 97% în Olanda, la 38% în Slovenia și 31% în Slovacia.

Până în februarie 2024, 21 de țări europene recunosc și oficiază legal căsătoriile între persoane de același sex. Aceste țări sunt:

· Andorra

· Austria

· Belgia

· Danemarca

· Estonia

· Finlanda

· Franța

· Germania

· Grecia

· Islanda

· Irlanda

· Luxemburg

· Malta

· Olanda

· Norvegia

· Portugalia

· Slovenia

· Spania

· Suedia

· Elveția

· Regatul Unit

Zece alte țări europene recunosc legal unele forme de uniune civilă pentru cuplurile de același sex. Acestea sunt:

· Croația

· Cipru

· Republica Cehă

· Ungaria

· Italia

· Letonia

· Liechtenstein

· Monaco

· Muntenegru

· San Marino

Polonia și Slovacia recunosc conviețuirea contractuală privată a două persoane, indiferent de orientarea sexuală sau tipul relației, în scopuri limitate.

Deși Bulgaria, Lituania și România nu recunosc ele însele căsătoriile între persoane de același sex, ele sunt obligate să recunoască căsătoriile între persoane de același sex încheiate în cadrul UE și care includ un cetățean al UE în scopul acordării de rezidență legală.

Totuși, această hotărâre nu este întotdeauna respectată în practică.

În decembrie 2023, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis că prin nelegalizarea uniunilor între persoane de același sex, Polonia a încălcat dreptul la respectarea vieții private și a vieții de familie.

Deși majoritatea țărilor care oficiază căsătorii între persoane de același sex permit și uniunile civile, există unele excepții.

Germania, Irlanda și țările nordice au încheiat legislația lor privind uniunile civile pre-maritale astfel încât uniunile existente să rămână, dar nu permit noi uniuni civile.

Mai multe țări europene, inclusiv Armenia, Belarus, Bulgaria, Croația, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Moldova, Muntenegru, Rusia, Polonia, Serbia, Slovacia și Ucraina, nu recunosc nicio formă de uniune între persoane de același sex.

Totuși, Croația, Ungaria, Letonia și Muntenegru permit uniunile civile pentru cuplurile de același sex.

casatorii intre persoane de acelasi sex

Alte state unde este recunoscută această căsătorie

De când Olanda a devenit prima țară care a legalizat căsătoria între persoane de același sex în 2001, mai mult de 30 de țări din întreaga lume au urmat exemplul.

La 15 februarie 2024, Grecia a devenit prima țară creștină ortodoxă care a permis astfel de uniuni. Vestea a venit după ce Estonia a devenit prima țară din fostul bloc sovietic care a legalizat practica în ianuarie 2024.

Astăzi, egalitatea în căsătorie este în mare parte limitată la țările din America de Nord și de Sud, Europa și Oceania. Africa de Sud este singura țară din Africa, iar Taiwan este singura țară din Asia care a legalizat căsătoria între persoane de același sex.

Înainte de Grecia și Estonia, cele mai recente țări care au legalizat egalitatea în căsătorie au fost Cuba, Andorra și Slovenia, toate cele trei făcând acest lucru în 2022.

Grecia: 2024

Parlamentul Greciei a aprobat în februarie o legislație care permite căsătoria civilă între persoane de același sex. Legea permite cuplurilor de același sex și să adopte copii.

Estonia: 2024

Parlamentul Estoniei a aprobat căsătoria între persoane de același sex la 20 iunie 2023, devenind prima țară ex-sovietică și prima țară baltică care a făcut acest lucru. Decizia a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2024.

Andorra: 2023

Parlamentul Andorrei a votat la 21 iulie 2022 pentru extinderea căsătoriei civile către cuplurile de același sex, o măsură care a intrat în vigoare la începutul anului 2023. Înainte de votul istoric, cuplurile de același sex din Andorra puteau încheia uniuni civile, care au fost stabilite în 2014.

Cuba: 2022

Căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată în urma unui referendum național în Cuba la 25 septembrie 2022. O majoritate de cubanezi au votat pentru un cod familial care permitea cuplurilor de același sex să se căsătorească și să adopte copii, printre alte prevederi care se concentrau pe femei, copii și vârstnici.

Slovenia: 2022

La 9 iulie 2022, Curtea Constituțională a Sloveniei a decis, cu 6-3 voturi, că interdicțiile căsătoriei și adopției între persoane de același sex erau neconstituționale. În timp ce decizia instanței a intrat în vigoare imediat, a oferit parlamentului țării șase luni pentru a modifica legile pentru a fi în conformitate cu hotărârea. Parlamentul țării a adoptat o amendă care codifică căsătoria între persoane de același sex în octombrie.

Chile: 2022

Președintele Chiliei a semnat o lege pentru a legaliza căsătoria între persoane de același sex în țara latino-americană în 2021, iar legea a intrat în vigoare în martie 2022. Votul a fost rezultatul unui efort de patru ani început cu introducerea unei legi în 2017.

Mexic: 2022

Căsătoria între persoane de același sex a devenit legală în Mexico City, capitala țării, unde practica a fost legalizată în urma adoptării unei legislații în 2009.

Și în timp ce Curtea Supremă a Mexicului a decis că interdicțiile statale împotriva căsătoriilor între persoane de același sex erau neconstituționale în 2015, unele state au avut nevoie de ani pentru a se conforma hotărârii.

Tamaulipas a fost ultimul dintre cele 32 de state ale Mexicului care a codificat căsătoria între persoane de același sex, făcând-o în octombrie 2022.

Elveția: 2022

Elveția a organizat un referendum la nivel național în 2021 cu privire la legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex și acordarea acestor cupluri dreptului de a adopta. Referendumul a fost aprobat cu o majoritate de aproape două treimi, de 64,1%. Primele căsătorii între persoane de același sex au avut loc în Elveția la 1 iulie 2022.

Costa Rica: 2020

După o presiune exercitată de Curtea Interamericană a Drepturilor Omului în 2018, Curtea Supremă a Costa Ricăi a decis că interzicerea căsătoriilor între persoane de același sex era neconstituțională și că va fi anulată automat în 18 luni dacă legislatorii nu vor lua nicio măsură. Astfel, la miezul nopții, la 26 mai 2020, căsătoria între persoane de același sex a fost legalizată în Costa Rica, făcând din această țară prima din America Centrală care a făcut acest lucru.

Irlanda de Nord: 2020

Irlanda de Nord nu s-a alăturat restului Regatului Unit în legalizarea căsătoriilor între persoane de același sex în 2014.

În 2019, Parlamentul Regatului Unit a adoptat Legea Irlandei de Nord, care a legalizat căsătoria între persoane de același sex în Irlanda de Nord la 13 ianuarie 2020, dacă legislativul Irlandei de Nord nu a fost de acord cu un acord de împărțire a puterilor până atunci.

Când legislativul a eșuat în îndeplinirea acestei date limită, legea a intrat în vigoare. Primele căsătorii între persoane de același sex au avut loc în Irlanda de Nord în februarie 2020.

Ecuador: 2019

Ecuador a recunoscut legal căsătoria între persoane de același sex după ce o majoritate de judecători din cea mai înaltă instanță a decis în favoarea unui cuplu gay care a dat în judecată registrul civil al țării. Cererea de căsătorie a cuplului fusese respinsă din cauza orientării lor sexuale. Hotărârea a intrat în vigoare în iulie a acelui an.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Ce a descoperit un instalator care făcea reparații într-o vilă din Viena. „Este cu adevărat incredibil”
Ce a descoperit un instalator care făcea reparații într-o vilă din Viena. „Este cu adevărat incredibil”

Un instalator a descoperit o cutie plină cu monede de aur, în valoare de 2,3 milioane de euro, în timpul unor reparaţii, în subsolul unei vile vechi, în cartierul Penzing, la Viena, scrie Heute.

Motivul pentru care tot mai mulți bărbați rămân fără păr de la o vârstă fragedă. „Nu e genetic, tata are părul mult mai des”
Motivul pentru care tot mai mulți bărbați rămân fără păr de la o vârstă fragedă. „Nu e genetic, tata are părul mult mai des”

Medicii trag un semnal de alarmă după ce media de vârstă la care bărbaților începe să le cadă părul a început să scadă.

A fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Oamenii au luat cu asalt piețele, deși peștele a devenit un lux
A fost prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Oamenii au luat cu asalt piețele, deși peștele a devenit un lux

Joi este Sărbătoarea Luminii pentru creștinii ortodocși și prima dezlegare la pește din Postul Crăciunului. Fie că respectă tradiția, ori doar au vrut să profite de oferta bogată, mulți au mers încrezători în piețe și magazine.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.