Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului 2023. Ce e bine să faci în această zi

Lasata secului
Shutterstock

Postul Crăciunului este unul dintre cele două mari posturi de peste an, având o importanță uriașă pentru credincioși. Pe data de 14 noiembrie este Lăsatul Secului pentru Postul Crăciunului, fiind ultima zi în care se mai poate mânca „de dulce”.  

Pe 14 noiembrie începe Postul Nașterii Domnului, cunoscut și ca Postul Crăciunului. Potrivit tradiției bisericești, postul începe în seara zilei de 14 noiembrie, dar atunci când această dată cade într-o miercuri sau vineri, postul începe cu o zi înainte. Acest post durează până pe 24 decembrie inclusiv.

Ce înseamnă Lăsatul secului pentru postul Crăciunului

Lăsatul secului este o tradiție religioasă înaintea Postului Crăciunului în calendarul creștin ortodox. În tradiția ortodoxă, Lăsatul secului reprezintă ultima zi în care se consumă alimente de origine animală și se desfășoară în ziua de 14 noiembrie, înaintea începutului oficial al Postului Crăciunului, care durează 40 de zile și se încheie în ajunul sărbătorii Nașterii Domnului (25 decembrie).

În 2023, Lăsata Secului pentru postul Crăciunului este marți, 14 noiembrie, iar după mesele specifice acestei zile, creștinii ortodocși vor scoate din alimentația lor produsele de origine animală.

Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului este o zi plină de tradiții și obiceiuri, în care creștinii se pregătesc nu doar spiritual, ci și prin practici speciale. Se spune că, prin participarea la o masă bogată alături de familie și prieteni, oamenii se protejează de boli și asigură fertilitatea pământului lor, ferindu-l de grindină.

Citește și
Avertismentul lui Warren Buffett cu privire la inteligența artificială. Ce a prezis mogulul investițiilor

De regulă, cuvântul "sec", din expresia "lăsatul secului", este înțeles de noi ca sinonim cu uscat, fără grăsime, de post. În realitate, însă, accentul nu trebuie să cadă pe mâncare, deoarece sec pe care-l lasă postul ortodox este "seclum" (saeculum), adică lumea, în sensul de mondenitate, modă, obiceiuri lumești. Trebuie să reținem că scopul postului este îndreptarea duhovnicească, nu regimul alimentar, care rămâne doar un instrument ajutător pentru controlarea poftelor și dorințelor trupești. În zadar vom ține post dacă vom continua să fim cuprinși de mânie, ură, invidie, lăcomie, vorbire în desert etc, conform Crestinortodox.ro.

Tradiții și obiceiuri de Lăsatul Secului pentru postul Crăciunului

Unul dintre obiceiurile specifice de Lăsatul Secului este acela de a îndepărta păsările de culturile agricole. Pentru a face acest lucru, resturile de la masa de Lăsata Secului se adună pe o față de masă, iar a doua zi dimineața devreme trebuie aruncate afară. Persoana care aruncă aceste resturi trebuie să rostească următoarele cuvinte: "Păsările cerului! Eu vă dau vouă hrană din masa mea, pentru ca voi să fiți îndestulate și pentru a proteja recoltele mele."

În aceeași zi, oamenii care locuiesc în case își ung ușile, ferestrele și porțile cu usturoi, cu scopul de a alunga spiritele rele. În unele locuri, se aprind și focuri în această seară, pentru a speria spiritele rele.

Vasele folosite în gătit în această zi trebuie așezate cu gura în jos, pentru a împiedica intrarea spiritelor rele care ar putea ajunge în casă.

De asemenea, putem afla mai multe despre iarna care urmează prin observarea pieptului găinii pregătite pentru masa de Lăsata Secului. Dacă pieptul este gras, se spune că iarna va fi grea, în timp ce un piept subțire indică o iarnă ușoară și o vară rodnică.

Rugăciune pentru zilele de post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­ plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin”.

Postul Crăciunului 2023

În primele secole, creștinii nu țineau post în același mod și pentru același număr de zile. Unii țineau post doar timp de șapte zile, alții timp de șase săptămâni; unii țineau un post mai strict, alții unul mai ușor. Uniformizarea duratei postului a avut loc la Sinodul Local din Constantinopol, care a avut loc în anul 1166, în timpul patriarhului Luca Chrysoverghi. La acest sinod s-a hotărât ca toți credincioșii să țină post timp de 40 de zile, începând cu 15 noiembrie.

Postul Nașterii Domnului sau Postul Crăciunului a fost instituit în secolele IV-V, deci mai târziu decât Postul Paștelui. Acest post combină pocăința cu milostenia și fapta bună, astfel încât să devenim locaș pentru Hristos. Nu întâmplător, prima mare sărbătoare din Postul Crăciunului este Intrarea Maicii Domnului în biserică, sărbătoare care ne dezvăluie că Maica Domnului intră în templul din Ierusalim pentru a deveni ea însăși templu sau "biserica sfântă și cuvântătoare de rai".

Din Tipicul cel Mare al Sfântului Sava aflăm care sunt dezlegările la consumul de pește în acest post:

"Trebuie să știm că în Postul Sfinților Apostoli și în cel al Nașterii Domnului Hristos, marți și joi nu mâncăm pește, ci doar ulei și vin, iar luni, miercuri și vineri nu mâncăm nici ulei și nici vin, ci postim până la ora a noua și mâncăm în acele zile doar mâncare uscată.

Sâmbetele și duminicile mâncăm pește, iar dacă cade într-o marți sau joi o sărbătoare importantă, atunci mâncăm pește. Și dacă cade într-o luni, de asemenea mâncăm pește. Însă dacă cade într-o miercuri sau vineri, dezlegăm doar la ulei și la vin și mâncăm o singură dată în zi. Și dacă cade într-o miercuri sau vineri o sărbătoare cu priveghere, dezlegăm la ulei, la vin și la pește. Și dacă cade într-o miercuri sau vineri o sărbătoare care are hramul bisericii, de asemenea facem dezlegare la ulei, vin și pește".

Articol recomandat de sport.ro
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Lovitură de teatru: Dan Șucu, contract pe 5 ani pentru Mircea Lucescu la Rapid: "Avem garanția că plecăm pe un drum bun"
Citește și...
Afacere cu lumânări parfumate în România. De ce ai nevoie și cum poți începe acest tip de business
Afacere cu lumânări parfumate în România. De ce ai nevoie și cum poți începe acest tip de business

Lumânările parfumate încep să aibă din ce în ce mai multă popularitate în România. Dacă te gândești să îți deschizi o afacere cu lumânări parfumate în România ar trebui să știi cum și de unde să începi.

Un tânăr a fost găsit răstignit pe un gard, lângă două autoutilitare incendiate. „A fost un atac sinistru”
Un tânăr a fost găsit răstignit pe un gard, lângă două autoutilitare incendiate. „A fost un atac sinistru”

Un caz șocant a avut loc în Irlanda de Nord. Un tânăr a fost găsit de polițiști răstignit pe un gard, într-o parcare în care două autoutilitare au fost incendiate.

A visat că a găsit aur, iar la scurt timp după, fratele ei a câștigat 837.000 de dolari la loto. „Visele devin realitate”
A visat că a găsit aur, iar la scurt timp după, fratele ei a câștigat 837.000 de dolari la loto. „Visele devin realitate”

Să câștigi la loto presupune o combinație de noroc și vise, dar pentru un bărbat din Carolina de Nord, se pare că visul surorii sale a fost cel care a prevestit câștigul de peste 830.000 de dolari.

 

Recomandări
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO
Grindina face ravagii în mai multe zone din ţară. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate. FOTO&VIDEO

Ploi torenţiale cu căderi de grindină s-au înregistrat, duminică, în mai multe zone din ţată, imagini cu furia naturii fiind distribuite pe reţelele ded socializare. Oamenii se plâng că gradinile şi livezile au fost afectate.

Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă
Medici, ingineri și arhitecţi şi-au găsit rostul şi liniştea în corul Anastasios, la Mănăstirea Mihai Vodă

„Oamenii sunt lumină”, partea I. Ne bucurăm atunci când descoperim semeni care dau de la ei, dăruiesc din timpul lor şi îi ajută pe alţii, înţeleg sensul cuvintelor empatie şi împreună.

Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant
Românii plecați în Grecia de Paște au trăit cu emoție noaptea Învierii. După slujbă, au dus Lumina Sfântă... la restaurant

Noaptea Învierii a fost trăită cu emoție și de românii plecați în Grecia de Paște. Doar în Thassos, sunt peste 10.000. Lumina Sfântă a ajuns și acolo, dar cu întârziere.