Aveți impresia că, uneori, câinele vostru înțelege tot ce spuneți? Iată concluzia surprinzătoare a unui studiu cu 18 căței
Dacă aveați impresia că, uneori, câinele dumneavoastră înțelege tot ce spuneți, s-ar putea să aveți dreptate.
Un studiu realizat de o universitate din Budapesta a ajuns la concluzia că aceste animale asociază un cuvânt cu imaginea mentală a obiectului.
Se întâmplă mai ales în cazul jucăriilor și al altor obiecte care le oferă confort sau amuzament.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Mulți stăpâni de câini consideră că animalele lor de companie înțeleg foarte mult din ce li se spune. Patrupezii nu răspund doar la comenzi simple precum „șezi” sau „stai”, ci reacționează și dacă îi pui să aducă jucăriile preferate.
Până de curând, oamenii de știință nu au putut spune exact dacă animalele asociază cuvintele pe care le aud cu o imagine mentală.
Marianna Boros, cercetătoare în cadrul Universității Eotvos Lorand din Budapesta: "Ne-am propus să studiem acest lucru printr-o metodă non-invazivă, folosind o electroencefalogramă. Am fost curioși să aflăm dacă patrupezii înțeleg sensul cuvintelor, iar răspunsul este că „da”.”
Oamenii de știință au atașat electrozi pe capul cățeilor, pentru a le măsura activitatea cerebrală, iar stăpânii s-au înregistrat rostind numele jucării preferate ale animalelor.
Concomitent, câinilor li se arătau obiecte. Fie jucăria în cauză, fie altceva.
Marianna Boros, cercetătoare în cadrul Universității Eotvos Lorand din Budapesta: "Atunci când un câine înțelege cu adevărat sensul cuvântului, se așteaptă să vadă acel obiect, iar dacă stăpânul îi arată unul diferit, va fi o așa-numită „reacție surpriză” în creier, ceea ce am și remarcat. Am constatat că răspunsurile creierului au fost diferite atunci când un stăpân îi arăta un obiect corect, versus atunci când îi arăta unul greșit."
La studiu au participat 18 căței.
Cercetătorii maghiari vor să aprofundeze experimentele pentru a se lămuri dacă, într-adevăr, câinii au reușit - în cei 30.000 de ani de când au fost domesticiți - să capete abilitatea de a înțelege limbajul referențial - specific oamenilor.