Cât de inteligenți sunt, de fapt, câinii. Studiul care arată că înțeleg limbajul uman
Un nou studiu confirmă faptul că prietenii noștri patrupezi pot înțelege mai mult decât niște simple comenzi.
Câinii înțeleg semnificația anumitor cuvinte, potrivit unor oameni de știință care au monitorizat activitatea cerebrală a cățeilor.
Descoperirea sugerează că creierul câinelui poate ajunge dincolo de comenzi precum „șezi” și „adu mingea”. Ei înțeleg substantive comune care se referă la obiecte la care ei țin.
„Cred că această capacitate există la toți câinii", a declarat Marianna Boros, cercetător la Universitatea Eötvös Loránd din Ungaria, conform The Guardian.
Oamenii de știință au fost au vrut să afle dacă câinii pot învăța cu adevărat înțelesul cuvintelor, iar pentru asta au acumulat dovezi care să susțină această suspiciune. Un sondaj din 2022 a constatat că proprietarii de câini credeau că animalele lor de companie reacționează la între 15 și 215 cuvinte.
O dovadă mai directă a abilităților cognitive ale câinilor a venit în 2011, când psihologii din Carolina de Sud au raportat că, după trei ani de dresaj intensiv, un border collie numit Chaser a învățat numele a peste 1.000 de obiecte, inclusiv 800 de jucării din pânză, 116 mingi și 26 de mingi Frisbee.
Cu toate acestea, studiile au spus puține lucruri despre ceea ce se întâmplă în creierul câinilor atunci când procesează cuvintele. Pentru a desluși misterul, Boros și colegii ei au invitat 18 proprietari de câini să își aducă animalele de companie în laborator împreună cu cinci obiecte pe care patrupezii le cunoșteau bine. Printre acestea se numărau mingi, papuci, Frisbee, jucării de cauciuc, lese și alte obiecte.
La laborator, proprietarii au fost instruiți să rostească cuvinte înainte de a le arăta câinilor obiectele. Le arătau fie obiectul corect, fie un alt obiect.
Exercițiile au fost repetate de mai multe ori cu obiecte care se potrivesc și cu obiecte care nu se potrivesc.
În timpul testelor, cercetătorii au monitorizat activitatea cerebrală a câinilor prin electroencefalografie non-invazivă, sau EEG. Testele au arătat modele diferite de activitate atunci când obiectele se potriveau sau nu cu cuvintele rostite de stăpânul lor.
Conform Current Biology, oamenii de știință spun că rezultatele „oferă prima dovadă neuronală pentru cunoașterea cuvintelor la un animal non-uman". Totuși,câinii nu înțeleg cuvintele la fel de bine ca și oamenii.