Verdețuri reinventate. Turiștii din Mureș, primiți cu urzici crocante și salată de pădure
A venit vremea verdeţurilor de primăvară, menite să ne revigoreze şi să ne dea energie după o iarnă lungă.
Opţiunile şi ideile de reţete s-au înmulţit în ultimii ani. Şi tot mai mulţi oameni dornici să mănânce sănătos au redescoperit leurda, untişorul sau urzicile - bogate în vitamine şi antioxidanţi.
În localitatea Cund din județul Mureș, turiștii au fost poftiți în acest weekend la un brunch verde de primăvară.
Un neamț îndrăgostit de tradițiile săsești din Transilvania a pregătit un meniu cu verdețuri reinterpretate.
Urzicile și salata de pădure sau untișorul au fost culese chiar din pădurile din apropiere.
Jonas Schroffer, chef: "Așa începe pentru noi un sezon foarte drag la noi, aceste verdețuri sunt pline de putere. E foarte interesant să văd că mulți dintre clienți nu știu, de urzici știe toată lumea, dar nu știu că e așa gustos. Este supă de urzici, urzici crocante, ce servim și astăzi, avem sote de urzici. Pentru mine salata de pădure a fost o revelație, nu am cunoscut până când am venit în România".
”Sunt preparate reinventate. E interesant”
Nu v-ați fi gândit, de exemplu, să preparați urzicile crocante sau ca umplutură în paste.
"Avem acum aceste urzici pe care le punem în ulei…".
Untișorul sau salata de pădure sunt frunze pline de vitamine, care pot constitui o garnitură delicioasă, foarte sănătoasă.
"Aici avem carpaccio de cerb cu vinegret de miere și muștar și un pic de salată de untișor".
"- Urzică ați mâncat vreodată?
- Sincer, nu".
"Practic și bunicii noștri și noi când eram mici mâncam, probabil sunt preparate reinventate. E ceva interesant".
Leurda sau usturoiul ursului are gust și miros de usturoi. Din leurdă se prepară celebrul sos pesto, cu parmezan și alte condimente.
Se spune că atunci când ies din hibernare, urșii consumă leurdă ca medicament. Planta are proprietăți vitalizante.
Toate aceste verdețuri se găsesc pe tarabe, în piețe, și tot mai des și în hypermarketuri.