Verdețuri reinventate. Turiștii din Mureș, primiți cu urzici crocante și salată de pădure
A venit vremea verdeţurilor de primăvară, menite să ne revigoreze şi să ne dea energie după o iarnă lungă.
Opţiunile şi ideile de reţete s-au înmulţit în ultimii ani. Şi tot mai mulţi oameni dornici să mănânce sănătos au redescoperit leurda, untişorul sau urzicile - bogate în vitamine şi antioxidanţi.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
În localitatea Cund din județul Mureș, turiștii au fost poftiți în acest weekend la un brunch verde de primăvară.
Un neamț îndrăgostit de tradițiile săsești din Transilvania a pregătit un meniu cu verdețuri reinterpretate.
Urzicile și salata de pădure sau untișorul au fost culese chiar din pădurile din apropiere.
Jonas Schroffer, chef: "Așa începe pentru noi un sezon foarte drag la noi, aceste verdețuri sunt pline de putere. E foarte interesant să văd că mulți dintre clienți nu știu, de urzici știe toată lumea, dar nu știu că e așa gustos. Este supă de urzici, urzici crocante, ce servim și astăzi, avem sote de urzici. Pentru mine salata de pădure a fost o revelație, nu am cunoscut până când am venit în România".
”Sunt preparate reinventate. E interesant”
Nu v-ați fi gândit, de exemplu, să preparați urzicile crocante sau ca umplutură în paste.
"Avem acum aceste urzici pe care le punem în ulei…".
Untișorul sau salata de pădure sunt frunze pline de vitamine, care pot constitui o garnitură delicioasă, foarte sănătoasă.
"Aici avem carpaccio de cerb cu vinegret de miere și muștar și un pic de salată de untișor".
"- Urzică ați mâncat vreodată?
- Sincer, nu".
"Practic și bunicii noștri și noi când eram mici mâncam, probabil sunt preparate reinventate. E ceva interesant".
Leurda sau usturoiul ursului are gust și miros de usturoi. Din leurdă se prepară celebrul sos pesto, cu parmezan și alte condimente.
Se spune că atunci când ies din hibernare, urșii consumă leurdă ca medicament. Planta are proprietăți vitalizante.
Toate aceste verdețuri se găsesc pe tarabe, în piețe, și tot mai des și în hypermarketuri.