Armata care asigură protecția spațiului aerian al SUA, pregătită să monitorizeze călătoria lui Moș Crăciun în noaptea de Ajun
Copii mici și mari din întreaga lume îl așteaptă cu nerăbdare pe Moș Crăciun. Iar armata care asigură protecția spațiului aerian al Statelor Unite și Canadei este pregătită să monitorizeze călătoria magică în noaptea de Ajun.
Și toată lumea va avea ocazia să descopere în timp real planul de zbor.
Armata a pregătit radarele, sateliții și senzorii, iar avioanele pentru escortă sunt gata să se ridicate de la sol. Comandamentul pentru apărare aero-spațială a Americii de Nord va monitoriza din nou călătoria magică, în jurul lumii, a saniei lui Moș Crăciun. Deja cronometrul cu numărătoarea inversă a fost pornit.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Elizabeth Mathias, director pentru afaceri publice NORAD: „NORAD are o experiență de 68 de ani în urmărirea călătorieie lui Moș Crăciun. Vă spun, Moșul nu depune niciodată planul de zbor cu sania lui. Dar, pentru urmărirea lui Moș Crăciun, pe 24 decembrie, putem folosi tehnologia, aceeași tehnologie utilizată în fiecare zi pentru a menține în siguranță America de Nord. În momentul când pleacă de la Polul Nord, radarele deja îl detectează...”
Totuși, recunosc responsabilii militari, Moșul ar putea avea anul acesta câteva secrete high-tech în mâneca lui roșie. Poate, cine știe, se va folosi de inteligența artificială. Nu ca să scape de radar, ci pentru a se asigura că trece absolut pe la toți copiii în noaptea de Ajun.
Tradiția monitorizării a început în 1955, când un colonel de la Forțele de apărare aeriană - predecesorul NORAD - a primit un apel de la un copil, care a sunat la un număr de telefon publicat greșit într-o revistă. Cel mic credea că sună la Moș Crăciun, dar a nimerit la armată.
Însă colonelul respectiv l-a asigurat pe prichindel că vorbește într-adevăr cu Moșul... Apelurile telefonoice au continuat să curgă... Un ofițer de serviciu a primit însărcinarea să fie reprezentantul îndrăgitului aducător de daruri. Și așa a început tradiția.
Elizabeth Mathias, director pentru afaceri publice NORAD: „Pe măsură ce (Moș Crăciun) călătorește în jurul lumii, la centrul nostru de operațiuni (din Colorado) avem aproximativ 1.100 de voluntari care vor răspunde la apeluri, pe tot parcursul zilei. Avem și un website al NORAD. Anul trecut, am înregistrat 16 milioane de vizualizări pe site în cursul călătoriei lui Moș Crăciun.”