Afacere cu imprimante 3D. Ce poți face cu un astfel de dispozitiv pentru a câștiga bani
Imprimantele 3D sunt tot mai căutate la nivel mondial de ani buni în diverse tehnologii și domenii, însă, în România, aceste dispozitive abia încep să capete popularitate.
Dacă te gândești să îți deschizi o afacere cu imprimante 3D, există câteva lucruri pe care trebuie să le iei în considerare înainte de a pune în aplicare toți pașii necesari pentru un astfel de business.
Există chiar și case construite cu imprimante de 3D. Sunt ridicate mai repede, sunt eficiente energetic și personalizate, pentru ca proprietarii să aibă o stare de bine acasă. Acesta este viitorul, iar noile tehnologii au ajuns recent și în România.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dar ce este o imprimantă 3D? Ce costuri presupune o astfel de afacere, ce profit vei avea și cum se operează un astfel de echipament? Iată tot ce trebuie să știi.
Ce este o imprimantă 3D și cum funcționează
Imprimarea 3D este un proces de realizare a obiectelor tridimensionale dintr-un fișier digital.
Crearea unui obiect imprimat în 3D se realizează folosind procese aditive. Într-un proces aditiv, un obiect este creat prin așezarea succesivă a straturilor de material până când obiectul este realizat. Fiecare dintre aceste straturi poate fi văzut ca o secțiune transversală subțire a obiectului.
Totul începe cu un model 3D. Poți opta să faci unul de la zero sau să-l descarci dintr-o bibliotecă 3D.
Pe măsură ce evoluează, tehnologia imprimării 3D este destinată să transforme aproape fiecare industrie majoră.
Imprimarea 3D cuprinde multe forme de tehnologii și materiale, deoarece este utilizată în aproape toate industriile pe care ți le poți imagina.
Câteva exemple:
· produse de consum (ochelari de vedere, încălțăminte, design, mobilier)
· produse industriale (unelte de fabricație, prototipuri, piese funcționale de uz final)
· produse dentare
· proteze
· modele arhitecturale la scară & machete
· reconstituirea fosilelor
· replicarea artefactelor antice
· reconstituirea probelor în patologia forensică
· accesorii pentru filme
Cum începi o afacere cu imprimante 3D
Chiar dacă România se află în urma țărilor occidentale în ceea ce privește adoptarea tehnologiei de imprimare 3D, tendințele din ultimul timp arată că și țara noastră începe să caute și să folosească această tehnologie.
Pentru a demara o afacere cu imprimante 3D, este esențial să aloci un spațiu dedicat. Poate fi o cameră separată sau chiar un depozit, în funcție de cerințele tale.
În cazul în care lucrezi cu o singură imprimantă 3D, nu vei avea probleme majore legate de zgomot, miros sau spațiul necesar. Dar dacă vrei să utilizezi mai multe aparate, trebuie să iei în considerare aspecte precum mirosul puternic de plastic ars sau alte materiale topite.
Prin urmare, vei avea nevoie de un spațiu destinat acestei afaceri. Fie că este o hală mică, un depozit sau un spațiu pe care îl poți amenaja pe propriul teren.
Odată cu achiziționarea imprimantelor 3D, vei avea nevoie de materiale pentru a începe producția.
Există diverse tipuri de materiale disponibile, precum filamentul 3D, rășina lichidă sau pudra.
Acestea pot fi din polimer, pudră pentru tehnologia SLS (Selective Laser Sintering) sau silicon. Fiecare material are propriile sale caracteristici și aplicații specifice, iar alegerea depinde de ceea ce vrei să oferi clienților și scopul afacerilor.
Deși posibilitățile sunt variate, trebuie să identifici o nișă de activitate și un public țintă clar definit pentru afacerea ta. Asta te va ajuta să fabrici produse și elemente specifice domeniului respectiv, fie că vorbim despre bijuterii, arhitectură sau piese pentru domeniul auto, medicină, etc.
Atunci când investești în imprimantele 3D, asigură-te că dispui de software-ul potrivit pentru nevoile tale.
Trebuie să alegi programe compatibile cu sisteme de operare variate și care să ofere funcționalitățile necesare pentru proiectele tale. Printre cele mai populare programe se numără CAD, SketchUp, Rhinoceros și Solidworks.
Ai nevoie de furnizori și piese esențiale, precum duzele, extruderul sau suprafețele de printare, pentru a putea gestiona eficient eventualele probleme tehnice.
Câți bani presupune startul unei astfel de afaceri
Să îți deschizi o afacere cu imprimante 3D nu e deloc ieftin. Pentru o imprimantă cu funcții de bază, costurile se situează între 500 și 700 de euro. Dacă dorești un echipament mai performant, pregătește-te să investești cel puțin de zece ori mai mult.
Cât despre materialele prime, prețurile variază în funcție de tipul de material, iar plasticul ABS sau PLA având un preț mediu de 20-30 de euro pe kilogram.
Necesarul ipotetic pentru un an de activitate ar fi de aproximativ 640 de euro, având în vedere consumul de material.
Mai sunt și costurile cu utilitățile, care vor fi mai mici dacă operezi de acasă, dar tot vei avea o creștere a facturii de electricitate. Estimând, aceste costuri ar putea fi de aproximativ 60 de euro pe lună pentru prima lună și, în plus, 300 de lei pe lună pentru energia electrică.
Calculând toate aceste aspecte, costurile totale pentru începerea afacerii cu imprimare 3D se ridică la aproximativ 7000 de euro.
Cele mai semnificative cheltuieli includ imprimanta 3D, materiile prime și consumabilele pentru primul an.
În cazul în care optezi pentru o imprimantă 3D mai scumpă sau cu tehnologii avansate, costurile totale pot crește considerabil.
Ce profit poți face
Pentru a estima când îți vei recupera investiția, trebuie să stabilești o strategie de preț și obiective de vânzări pentru primii ani de activitate.
Luând în considerare un scenariu ipotetic, în care produci bijuterii unicat cu un preț mediu de 80 de euro și vinzi în medie 20 de bucăți pe lună, veniturile generate în primul an ar fi de 19.200 de euro.
Din această sumă se scad destul de multe: de la cheltuieli de marketing, costul vopselurilor, cheltuieli de electricitate, etc.
La final, dacă totul merge perfect, vei rămâne cu aproximativ 10.000 de euro, adică un profit de 4.000 de euro.
Dacă investești într-o imprimantă mai scumpă sau îți iei multe, cel mai probabil nu vei avea profit în primul an, ci abia în al doilea an. Pentru asta va fi necesar să ai mai mulți bani de început, dar profitul va fi, bineînțeles, mai mare, doa că va veni puțin mai greu.
În concluzie, o afacere cu imprimante 3D este una care începe să fie la căutare în România și un domeniu din care se pot scoate sume destul de mari.
Pentru o astfel de afacere, investițiile nu pot fi minime, pentru că ai nevoie de o mulțime de materiale ca afacerea să meargă. Apoi va trebui să investești în marketing pentru a putea avea comenzi și într-un final profit .