Patronul unei galerii de artă, reținut după ce a furat mai multe tablouri de Grigorescu, Luchian sau Pallady. Paguba e uriașă

Ultima actualizare: 12-01-2022 19:45

Mai multe tablouri semnate de Grigorescu, Luchian, Petrașcu, Tonitza, Bancilă, Pallady sau Aman au dispărut dintr-o galerie de artă din București și au fost date în urmărire națională și internațională.

Administratorul galeriei de artă este bănuit că le-ar fi vândut sub prețul pieței, fără să-i spună proprietarului ori să-i dea banii rezultați după tranzacții. Tablourile au o valoare estimată de aproape un sfert de milion de euro.

Acestea sunt 6 dintre cele 10 tablouri care au dispărut din galeria de artă din centrul Bucureștiului și care au fost date în urmărire. Printre ele, și „Ciobănașul” de Nicolae Grigorescu.

Polițiștii de la Investigații Economice au reușit să recupereze 6 tablouri și au bănuiala că celelalte 10 au fost vândute de administratorul galeriei pe piața neagră.

Administratorul galeriei de artă se numește Cristian Anghel și este un cunoscut colecționar și dealer în rândul iubitorilor de artă din România, la fel și galeria lui.

Galeria a avut una din cele mai mari tranzacții de pe piața din România

De aceea avocatul din București a avut încredere să lase aici în expoziție 17 tablouri cu o valoare estimată de 230.000 de euro pentru a fi vândute. Din 2018 și până acum a primit bani pentru un singur tablou, de restul neștiind nimic. Așa că a mers și a depus plângere la poliție.

Cristian Anghel este acuzat că ar fi abuzat de încrederea acordată de avocatul colecționar, cărui îi spunea tot felul de povești despre tablourile dispărute fără urmă.

Galeria de artă devenită și casă de licitații pe care o administra este una cu tradiție, înființată în 1997. Numele galeriei este legat și de una dintre cele mai mari tranzacții de artă încheiate în România - vânzarea cu 300.000 de euro a tabloului „Două fete”, semnat de Ștefan Luchian.

Diana Sarca, purtător de cuvânt Poliția Capitalei: ”Din datele adunate în cauză a rezultat presupunere rezonabilă că administratorul galeriei și-ar fi însușit pe nedrept aceste tablouri și le-ar fi vândut în folos propriu”.

Cristian Anghel este acuzat de abuz de încredere și fals.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO