Cinci alimente delicioase care nu ar fi existat fara lapte
In mod cert, fara lapte lumea ar fi fost mult mai trista.
Oamenii consuma CLATITE inca din antichitate, iar asta e cel mai bun indiciu ca reteta este un succes. Vechii greci le spuneau teganites, dupa numele tigaii in care le frigeau, si le puneau pe masa la micul dejun. Circa 2500 de ani mai tarziu, clatitele sunt raspandite pe toate continentele, spre deliciul catorva miliarde de oameni. si toate astea nu ar fi fost posibil fara lapte, pentru ca reteta de clatite se bazeaza pe amestecul de lapte, oua si faina. in plus, este chiar distractiv sa faci clatite acasa! Totul e sa fii rapid, fiindca o farfurie cu clatite nu rezista mai mult de cateva minute pe masa.
SAVARINA este o adevarata vedeta printre prajiturile noastre, si nu intamplator. Cu aspectul ei generos, mereu siropoasa, plina de frisca si cu un un topping din ciocolata, nu e de mirare ca in Romania „savarina” aproape ca a devenit sinonim cu „prajitura”. Faimoasa savarina isi datoreaza exista unor cofetari francezi din secolul 19, fratii Julien, care au adaptat o veche reteta poloneza numita Babka. Ei au notat primii ca delicioasa savarina nu poate fi facuta fara lapte integral, oua, unt si rom, iar noi le multumit pentru asta.
O alta reteta cu istorie este BUDINCA, un preparat de care s-au bucurat si stramosii nostri, romanii. Fie ca o umplem cu stafide, cu smochine sau cu gris, prepararea unei budinci incepe intodeauna cu laptele, care se incalzeste la foc. Aspectul cremos si consistenta specifica budincii se obtin prin ingrosarea laptelui in cuptor, in amestec cu celelalte ingrediente. Ce rezulta este o farfurie plina cu delicii, pe care o ornam apoi cu felii de fructe, stafide sau orice altceva preferam. Iar cand totul e gata, cautati la repezeala o lingura mare!
Amestecul de CEREALE CU LAPTE are un stramos european celebru, care poarta numele de porridge. E celebru, il stiti, de la televizor. De sute de ani taranii europeni isi tot inmuiau cerealele in lapte, insa adevarata expansiune a cerealelor cu lapte a inceput abia pe la mijlocul secoului 19, in SUA, intr-o perioada care poarta numele de Revolutia Alimentara. Medicul american John Harvey Kellogg a observat ca, puse laolalta, cerealele si laptele contin impreuna tot ce are nevoie organismul. Convins ca cerealele si laptele fac un cuplu perfect, medicul a incurajat dragostea dintre ele si le-a stabilit si un loc de intalnire comun: castronul.
CHECUL se mai numeste si prajitura-marmura, asta datorita formelor neregulate care apar pe felii atunci cand este taiat si pus pe farfurie. Se fac doua aluaturi cu lapte, unul cu cacao si unul fara. Aluatul cu cacao se imbina cu cel galbui si da nastere unor forme in care poti sa pretinzi ca l-ai vazut pe Mos Craciun, ca nu poate nimeni sa te contrazica. Reteta asta are circa 150 de ani si niciodada nu au iesit aceleasi forme.