Cinci alimente delicioase care nu ar fi existat fara lapte

lapte

 In mod cert, fara lapte lumea ar fi fost mult mai trista.

 Oamenii consuma CLATITE inca din antichitate, iar asta e cel mai bun indiciu ca reteta este un succes. Vechii greci le spuneau teganites, dupa numele tigaii in care le frigeau, si le puneau pe masa la micul dejun. Circa 2500 de ani mai tarziu, clatitele sunt raspandite pe toate continentele, spre deliciul catorva miliarde de oameni. si toate astea nu ar fi fost posibil fara lapte, pentru ca reteta de clatite se bazeaza pe amestecul de lapte, oua si faina. in plus, este chiar distractiv sa faci clatite acasa! Totul e sa fii rapid, fiindca o farfurie cu clatite nu rezista mai mult de cateva minute pe masa.

SAVARINA este o adevarata vedeta printre prajiturile noastre, si nu intamplator. Cu aspectul ei generos, mereu siropoasa, plina de frisca si cu un un topping din ciocolata, nu e de mirare ca in Romania „savarina” aproape ca a devenit sinonim cu „prajitura”. Faimoasa savarina isi datoreaza exista unor cofetari francezi din secolul 19, fratii Julien, care au adaptat o veche reteta poloneza numita Babka. Ei au notat primii ca delicioasa savarina nu poate fi facuta fara lapte integral, oua, unt si rom, iar noi le multumit pentru asta.

O alta reteta cu istorie este BUDINCA, un preparat de care s-au bucurat si stramosii nostri, romanii. Fie ca o umplem cu stafide, cu smochine sau cu gris, prepararea unei budinci incepe intodeauna cu laptele, care se incalzeste la foc. Aspectul cremos si consistenta specifica budincii se obtin prin ingrosarea laptelui in cuptor, in amestec cu celelalte ingrediente. Ce rezulta este o farfurie plina cu delicii, pe care o ornam apoi cu felii de fructe, stafide sau orice altceva preferam. Iar cand totul e gata, cautati la repezeala o lingura mare!

Amestecul de CEREALE CU LAPTE are un stramos european celebru, care poarta numele de porridge. E celebru, il stiti, de la televizor. De sute de ani taranii europeni isi tot inmuiau cerealele in lapte, insa adevarata expansiune a cerealelor cu lapte a inceput abia pe la mijlocul secoului 19, in SUA, intr-o perioada care poarta numele de Revolutia Alimentara. Medicul american John Harvey Kellogg a observat ca, puse laolalta, cerealele si laptele contin impreuna tot ce are nevoie organismul. Convins ca cerealele si laptele fac un cuplu perfect, medicul a incurajat dragostea dintre ele si le-a stabilit si un loc de intalnire comun: castronul.

Citește și
lapte
A fost la moda in fiecare zi din ultimii 500 de ani! Da, e vorba de lapte
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

CHECUL se mai numeste si prajitura-marmura, asta datorita formelor neregulate care apar pe felii atunci cand este taiat si pus pe farfurie. Se fac doua aluaturi cu lapte, unul cu cacao si unul fara. Aluatul cu cacao se imbina cu cel galbui si da nastere unor forme in care poti sa pretinzi ca l-ai vazut pe Mos Craciun, ca nu poate nimeni sa te contrazica. Reteta asta are circa 150 de ani si niciodada nu au iesit aceleasi forme.

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Laptele, eroul copiilor rataciti
Laptele, eroul copiilor rataciti

Nu e doar un aliment, ci are si o vocatie umanitara! De aproape trei decenii, laptele ajuta la gasirea copiilor disparuti

A fost la moda in fiecare zi din ultimii 500 de ani! Da, e vorba de lapte
A fost la moda in fiecare zi din ultimii 500 de ani! Da, e vorba de lapte

 Din Evul Mediu si pana la celebrele reclame cu “Got Milk?”, laptele a fost tot timpul pe val

De cand se bea lapte. Asta am facut-o inaintea americanilor
De cand se bea lapte. Asta am facut-o inaintea americanilor

Oamenii de stiinta pot spune cu destula precizie de cat timp se bea lapte in diverse regiuni ale lumii, inclusiv pe teritoriul Romaniei!

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.