Viața la groapa de gunoi Pata Rât, spectacol de operă. ”Un concept care aduce ghetoul la Cluj-Napoca”
Viața lângă groapa de gunoi de la Pata Rât a devenit spectacol de operă, jucat la Cluj-Napoca. Alături de soprane, tenori și baritoni, pe scenă au urcat și oameni care-și duc traiul în barăcile improvizate printre mormane de resturi.
Arta aduce cu sine reflecție, dialog și apropie oamenii, indiferent de unde provin. La asta s-au gândit și cei care au pus în scenă spectacolul.
Opera pune în versuri viața locuitorilor din Pata Rât. Unii au văzut lumina zilei acolo, au crescut și au făcut la rândul lor copii, în aceleași locuințe improvizate. La braț cu mizeria, traiul în preajma muntelui de gunoi a adus și un stigmat, purtat orinde i-a dus viața pe cei care au reușit să plece.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 43.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 9:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
Alex a locuit mai mulți ani la Pata Rât. A cântat despre asta pe scena Operei din Cluj-Napoca, în limba romani. La repetiții, l-au copleșit emoțiile.
Alex Fechete, activist: ”O să îmi dau silința să iasă bine. Acel scurt moment s-a transformat în două minute, și e cam mult pentru mine ca prima dată pe scenă. Scopul meu e să ajungem cu mesajul nostru și în alte cercuri. Nu vă pot descrie cum vă răpește de umanitate să trăiești în comunitate. Și lipsurile, și chinurile oamenilor din jur”.
Locuitori din Pata Rât au fost și în sală.
Tânăr: ”Foarte fain, foarte frumos. Pentru că sunt de la noi care nu au fost niciodată, deci cum sunt eu, nu am fost niciodată la așa ceva. O să fie foarte fain”.
13 copii din Pata Rât au făcut parte din distribuție
Mesajul a ajuns ușor la spectatori.
Femeie: ”Mesajul mi se pare genial și cred că trebuie promovat mai des. Mi se pare un concept nou, un concept care aduce ghetoul pe centrul Clujului și cred că e nevoie și de marginea care să intre în Cluj”.
Tânăr: ”Cel puțin excelent, probabil plin de emoții și cu un mesaj foarte puternic, evident”.
Ideea spectacolului a devenit realitate după ce mai multe instituții publice și organizatii non-profit și-au dat mâna.
Istvan Szakats, președintele Fundației Altart: ”Libretul piesei a fost scris împreună cu pata râtenii, muzica a fost inspirată de muzicanții din Pata Rât, doi compozitori germani au lucrat la el”.
Florin Estefan, managerul Opereri Cluj-Napoca: ”Am cerut sa fie o muzică ascultabilă, ușor de digerat, pentru că este o muzica contemporană și muzica contemporană e destul de greu de digerat de publicul profan. Este conceput în așa fel încât să fie itinerant și va mai fi prezentat în câteva părți”.
Din distribuție au făcut parte 13 copii și adolescenți care locuiesc la Pata Rât.