Stația de tratare pentru lacul de levigat de la Pata Rât nu poate fi montată din cauza birocrației

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Luni 20 Noiembrie 2017 17:01
Categorie: Actualitate

După luni de zile în care la depozitul de deșeuri de la Pata Rât s-a format un adevărat lac de substanțe toxice, luni a fost adusă o stație de tratare a levigatului și anume a substanței toxice scursă din deșeuri. Însă doar cu rol demonstrativ.

Asta pentru că deși Consiliul Județean Cluj a încheiat un contract cu o firmă care a adus stația, aceasta nu poate fi montată pentru că nu s-a făcut până acum un contract de expropriere sau închiriere cu proprietarii terenului unde va fi montată instalația. Specialiștii spun că în zonă pânza freatica este poluată iar animalele care pasc în zonă sunt în pericol.

Lacul de levigat s-a format pe câmpul de lângă rampa de gunoi, din cauza scurgerilor de deșeuri de acolo. Specialiștii estimează că în zonă s-au acumulat între 30.000 și 50.000 de metri cubi de levigat. În urma expertizei tehnice s-a stabilit că groap este amplasată peste niște izvoare subterane care au spălat deșeurile.

Pericolul este mare pentru că în unele zone unde s-a acumulat levigat s-au descoperit valori toxice depășite de sute de ori sau prezența unor metale grele. Autoritățile se tem că pânza freatică și Someșul va fi poluat iar odată cu venirea ploilor totul s-ar transforma într-un dezastru ecologic. Așa că au apelat la o stație de tratare a levigatului care, culmea momentan nu poate salva deocamdată situația.

Luni, la rampa de gunoi de la Pata Rât a fost adusă o stație de tratare a levigatului, însă doar pentru o demonstrație. Problema nu poate fi însă rezolvată prea ușor: Consiliul județean, beneficiarul proiectului, nu are încă un teren în proprietate unde să se monteze stația de epurare a levigatului.

Adrian Dobre, contractor stație de epurare
: "Noi avem instalația pregătită pentru a putea fi livrată aic. Încă din 20 octombrie așteaptă la Hamburg. Singurul lucru care face ca astăzi ceea ce ați văzut în simularea 3D să nu fie reală este faptul că nu avem încă terenul pus la dispoziție de către beneficiarul nostru, Consiliul Județean."

Consiliul Județean spune că de vină pentru întreagă situație ar fi comitetul pentru situații de urgență al prefecturii, pentru că nu a declarat stare de urgență. În acel caz avizele necesare pentru a porni lucrarea ar fi fost obținute imediat.

Marius Mînzat, vicepreședinte Consiliul Județean Cluj: "Sunt persoane care mută terenurile de la unii la alții și este foarte complicat. S-a luat legătura cu proprietarii de acolo și de principiu sunt de acord cu închirierea acestui terrn. În nenumăratele rânduri în care am solicitat prefecturii declararea stării de urgență tocmai din astfel de motive am cerut ca să acționăm de îndată. Dar nu s-a putut, nu s-a vrut."

Orice întârziere însă, pune în pericol zona mai ales că în urma analizelor de laborator făcute levigatului s-au înregistrat depășiri ale valorilor toxice de câteva sute de ori, și chiar metale grele.

Grigore Crăciun, director Agenția pentru Protecția Mediului, Cluj: "Problema este că trebuie acționat cât mai repede pentru ca să nu fie o acumulare mare de levigat care trebuie epurat. Stația de osmoză cum ați văzut că scoapte o apa pură. Eu zic că este o soluție foarte bună pentru captarea levigatului."

Stația de epurare ar trebui să trateze levigatul și să îl aducă la parametri care să permită deversarea lui în canalizarea orașului. Valoarea contractului este de peste 650.000 de euro.

 

Descoperire șocantă la groapa de gunoi Pata Rât. Femeia a alertat autoritățile
Descoperire șocantă la groapa de gunoi Pata Rât. Femeia a alertat autoritățile
VIDEO PROTVPLUS.RO
Gabriela Firea pe Arena Nationala
Arena Națională se închide pentru câteva luni. Firea: „Care e vina mea?”
”Revoluția traficului”: Bucureștiul mai are ”doar” 2 locuri până va deveni cel mai aglomerat oraș din lume
Protest față de defrișări. "În centrul României va apărea un mare deşert"
CE avertizează România că ar putea comite un abuz cu GDPR în cazul RISE Project
ANIMAȚIE GRAFICĂ. Cum s-a produs explozia la fabrica de armament din Cugir
Pietonii nu sunt în siguranță pe ”treceri” când traversează. Accident grav în Constanța
Marius Parfenie dus la politie
Ce spun psihologii despre atacul de la Brăila. "Astfel de lucruri se pot repeta oricând"
Monumentul drag românilor care va fi aici și peste o sută de ani
Brad uriaş de Crăciun, târât pe străzile din Lugoj. De unde a fost tăiat
Accident urmat de un incendiu, pe un drum din Agigea. Cum se simte șoferul
Legea offshore a fost promulgată de preşedinte. Ce prevede forma finală
Celebrul hacker român "Guccifer", predat autorităţilor americane. Ce secrete ar deţine