Românii stau la coadă să vadă operele lui Brâncuși. Accesul vizitatorilor este gratuit doar într-o zi a săptămânii
Românii au stat la coadă ca să vadă cu ochii lor operele lui Brâncuși strânse în cea mai mare expoziție dedicată artistului din ultimii 50 de ani.
S-a întâmplat miercuri, la Timișoara, unde sute de oameni au așteptat răbdători în fața Muzeului de Artă. Mulți au mers acolo de la sute de kilometri distanță și s-au bucurat când au aflat că accesul a fost gratuit.
Coada de peste 100 de metri s-a format cu doar câteva minute înainte de deschiderea Muzeului Național de Artă din Timișoara. Entuziasmul este explicat și de faptul că în fiecare primă zi de miercuri din lună accesul vizitatorilor este gratuit.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Tate Gallery, Centrul Pompidou sau Fundația Guggenheim sunt câteva dintre instituțiile de cultură de renume mondial care ne-au împrumutat opere pentru expoziția de la Timișoara.
Piese celebre precum Sărutul, Măiastră, Pasărea în văzduh sau Muzele sunt acum accesibile și publicului din România.
Femeie: „Cred că cel mai frumos moment al anului, cu Timișoara Capitală Culturală".
R: Cât timp ați stat la coadă să intrați?
Bărbat: „Vreo oră și ceva".
Un cuplu a venit cu trenul de la Craiova, special pentru expoziție.
Doina Obogeanu: „E un simbol național Brâncuși și va rămâne un simbol național. Am fost și la Centrul Pompidou și când am văzut câtă lume din toate colțurile mapamondului vin să îl vadă pe Brâncuși vă dați seama că pentru noi a fost remarcabil".
Sabin Obogeanu: „E o idee extraordinară că poate mulți nu au posibilități, dar ar vrea să vadă operele lui Brâncuși strânse toate la un loc".
Aducera operelor la Timișoara a costat peste două milioane de euro. O treime din bani provin de la Consiliul Județean, iar sponsorii au asigurat și ei o treime din costuri. Restul sumei va fi acoperită din bilete.
Filip Petcu, directorul Muzeului Național de Artă Timișoara: „Până ieri am peste 6.000 de vizitatori ai expoziției. Miercuri, în numai patru ore am avut 600".
Autoritățile estimează că peste 70.000 de vizitatori vor merge să vadă expoziția până pe 28 ianuarie, anul viitor.