Primii bani cheltuiți pentru Centenar. Ministru: ”Uitați cât de frumos sună”

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13

Au trecut deja 3 luni din anul Centenarului, iar Ministerul Culturii a anunţat abia vineri primele proiecte care vor fi finanţate din bani publici, pentru a sărbători Marea Unire de la 1918 -  dacă va fi timp.

Vorbim, deocamdată, doar despre simpozioane, concerte sau cărţi aniversare, pentru care se vor da în total 150 de milioane de lei. Nimic, însă, despre monumentele istorice care stau să cadă.

George Ivașcu, ministrul Culturii: „Avem toate bazele legale în acest moment, astfel încât să evităm situaţii de genul... care le-am întâmpinat până acum."

Cu ochii în foi, ministrul George Ivaşcu a prezentat „evolutiile făcute de comitetul interministerial pentru centenar". În lipsa unor reuşite vizibile, actorul a enumerat „principiile Centenarului".

George Ivașcu, ministrul Culturii:Principiul identităţii naţionale, evocării şi omagierii înaintaşilor, principiul unităţii, coeziunii şi solidarităţii naţionale, principiul valorilor emblematice ale naţiunii române."

Comitetul pentru centenar a ales deocamdată 43 de proiecte, care vor fi finanţate cu 15 milioane de lei. Iată câteva exemple:

George Ivașcu, ministrul Culturii: „Iau la întâmplare: comorile României la Vatican, Clujenii şi Marea Unire. Uitaţi cât de frumos sună, apropo de viitor, că Centenarul se prelungeşte: orchestre de tineret omagiază România, Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română. Sunt aicea, nu mai departe de... Avem albumul expoziţiei „România în Primul Război Mondial”.

Ministrul mai aşteaptă şi alte proiecte, pentru că Guvernul mai are de dat mulţi bani. În total, 150 de milioane de lei.

George Ivașcu, ministrul Culturii:Îi îndemn pe toţi cei care au proiecte eligibile care pot fi finanţate să vină cât mai repede şi dacă, îi cheltuim şi mâine, e perfect."

Din păcate, în anul Centenarului, Muzeul Naţional de Istorie este în continuare închis în proporţie de 80%, după 14 ani de aşteptare. Acolo se află cel mai bogat patrimoniu al ţării, iar sala dedicată Marii Uniri de la 1918 a ajuns un depozit. A urmat un nou val de promisiuni.

George Ivașcu, ministrul Culturii: „Va intra în reparaţii, reabilitare, este cuprins în programul de guvernare.”
Reporter: „Există deja stabilite date? Când va fi făcut acest lucru sau deocamdată e pe hârtie?”
Ivașcu: „Nu, nu este pe hârtie, am venit de o lună jumătate.”

În plus, opoziţia acuză Ministerul Culturii că pierdut contractul pentru ridicarea monumentului Marii Uniri de la Alba Iulia.

Florin Roman, PNL: Există posibiitatea ca de 1 decembrie, la Alba Iulia municipalitatea să-şi facă treaba şi să avem o hologramă 3D. Nu putem lăsa o groapă în centrul oraşului. O hologramă pe care să scrie „aici trebuia să fie Monumentul Unității”.

George Ivașcu, ministrul Culturii: „Ei bine, este o informaţie falsă. Nu se poate pierde ceva ce nu a existat. A existat doar o înţelegere."

Statul român încearcă să ridice un monument al Marii Uniri la Alba Iulia de 25 de ani încoace. El nu va fi probabil gata nici pe 1 decembrie 2018.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO