Iohannis: Regret că manifestările dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal
Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat regretul miercuri pentru faptul că manifestările şi proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal, care să fi fost adoptat de Parlament.
"Regret că manifestările şi proiectele dedicate Centenarului se pregătesc în lipsa unui cadru legal, care cadru nu a fost încă adoptat de Parlament. Regretabil este şi faptul că, deşi Guvernele succesive din ultimul an ne-au anunţat în repetate rânduri de iminenţa prezentării unui program naţional al Centenarului şi a adoptării unui mecanism transparent şi operaţional de sprijin, acest lucru nu s-a întâmplat", a declarat preşedintele, la dezbaterea "România la Centenar", organizată de Administraţia Prezidenţială la Palatul Cotroceni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Potrivit lui Iohannis, "jocul politic mărunt a avut câştig de cauză" în faţa oportunităţii de a construi consens politic, coeziune şi angajament social în jurul unor proiecte de modernizare a ţării.
"Am încurajat toate Guvernele României de după 2015, au fost cinci, să-şi asume cu maximă responsabilitate rolul de a dovedi, prin proiecte concrete, importante, implementate cu responsabilitate, capacitatea ţării noastre de a se angaja în al doilea secol al său de modernitate. Centenarul a creat în societatea românească un orizont de aşteptare comparabil, poate, cu momentul aderării ţării noastre, în 2007, la Uniunea Europeană. Din păcate, jocul politic mărunt a avut câştig de cauză în faţa unei rare oportunităţi: aceea de a construi consens politic, coeziune şi angajament social în jurul unor obiective şi proiecte de modernizare a ţării, continuând idealurile Marii Uniri", a afirmat şeful statului.
În opinia sa, Centenarul nu trebuie să fie "un simplu prilej de ceremonii", deoarece nu marchează doar momentele de acum 100 de ani, ci vizează şi proiectele României moderne.
"Am subliniat în repetate rânduri că Centenarul Marii Uniri nu trebuie să se rezume la a fi un simplu prilej de ceremonii, fie ele pioase sau de mare bucurie. Centenarul nu marchează doar momentele de acum 100 de ani, ci este despre întregul parcurs al României moderne şi despre proiectele noastre de viitor. Mai mult, Centenarul nu poate fi despărţit de istoria şi soarta continentului nostru, după cum nici viitorul nostru nu poate fi rupt de proiectul european din care facem parte", a transmis preşedintele.
Iohannis a menţionat că evenimentul de la Cotroceni a fost organizat pentru că şi-a dorit ca la începutul anului Centenarului să se întâlnească cu cei care i-au adresat solicitări de acordare a Înaltului Patronaj sau i-au trimis invitaţii la proiecte şi evenimente de marcare a faptelor de acum un secol.