Ministrul Culturii, acuzat că nu face absolut nimic pentru Anul Centenar al României

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
George Ivaşcu
Inquam Photos / George Calin

Preşedintele Comisiei de cultură a Camerei Deputaţilor, liberalul Gigel Ştirbu, a declarat, marţi, că va cere demisia ministrului Culturii, George Ivaşcu, pe motiv că acesta tratează ''cu pasivitate'' Centenarul Marii Uniri.

"Mâine îi voi cere public demisia acestui domn, în plenul Parlamentului, pentru că, în definitiv, plenul Parlamentului l-a învestit cu această onoare extrem de importantă de a fi ministru al României şi nu orice ministru, ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale în Anul Centenar.

Mâine îi voi cere public demisia şi (...) în grupul parlamentar al Partidului Naţional Liberal căruia îi aparţin voi solicita, în situaţia în care PSD nu-l demite pe acest individ, să depunem o moţiune simplă la adresa ministrului Culturii", a spus Ştirbu, marţi, într-o declaraţie de presă, potrivit Agerpres.

El a afirmat că Ministerul Culturii nu a făcut nimic în ceea ce priveşte Centenarul Marii Uniri.

"E inadmisibil ca un ministru al Culturii să trateze cu asemenea pasivitate această importantă sărbătoare a naţiunii române. Repet, suntem la sfârşitul primului trimestru din Anul Centenar. (...) Nu s-a făcut absolut nimic de către Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale", a adăugat Ştirbu.

El a reamintit că există 150 de milioane de lei în bugetul Ministerului Culturii alocaţi special pentru Anul Centenar.

"Eu nu am de unde să ştiu dacă domnia sa e depăşit de situaţie, dacă e rea-voinţă, dacă e incapacitate crasă managerială, nu am de unde să ştiu. Ştiu numai că domnia sa este un om care vine din domeniul cultural, este un actor. Nu cred că e rea-voinţă, cred că este, într-adevăr, incapacitate managerială", consideră Ştirbu.

Liberalul a atras atenţia că, la sfârşitul primului trimestru din Anul Centenarului, nu există niciun proiect aprobat pentru această sărbătoare.

"Fostul ministru şi fosta conducere a ministerului au aprobat un număr de 2.048 de proiecte, depuse în marea majoritate de administraţiile locale din România. Actualul domn ministru, împreună cu conducerea ministerului, a luat decizia să anuleze aceste proiecte, ceea ce ne duce în acest moment în situaţia de a nu avea la sfârşitul primului trimestru din anul Centenarului niciun proiect aprobat pentru această sărbătoare importantă", a afirmat Ştirbu.

Vicepreşedintele PNL a precizat că lui Ivaşcu i-au fost trimise patru invitaţii scrise să vină marţi în faţa membrilor Comisiei de cultură din Camera Deputaţilor, însă ministrul nu a răspuns la acestea.

"Domnului ministru i-am trimis de-a lungul ultimei luni patru invitaţii scrise pentru a veni astăzi în faţa membrilor Comisiei să ne spună ce s-a întâmplat cu pregătirile (...) pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri de la 1918. (...) Domnia sa nu a binevoit să ne răspundă nici telefonic, nici scris, nici sub o altă formă", a adăugat Ştirbu.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO