Cum este readus la viață un pod de lângă Onești, ridicat pe timpul lui Ștefan cel Mare. ”Nu a mai fost atins de 500 de ani”
Ridicat în urmă cu mai bine de 500 de ani, în perioada în care domnea Ștefan cel Mare, un pod din județul Bacău ar putea reveni la forma de odinioară.
Mai mulți voluntari și-au unit forțele și, cu bani din sponsorizări, au început restaurarea monumentului istoric.
Lucrările avansează cu pași mici, dar rezultatele se văd deja. Însă, pentru ca proiectul să fie dus la bun sfârșit, este nevoie și de intervenția autorităților.
Procesul de restaurare a podului de lângă Onești, din timpul domniei lui Ștefan cel Mare, a început anul trecut. Iar cei care se implică sunt studenți - viitori arhitecți.
Ionuţ Dobrea, restaurator: „Este un sentiment plăcut când ştim că lucrăm cu nişte pietre care nu au mai fost atinse de 500 de ani. Noi încercăm să completăm partea care lipseşte din coiful respectiv”.
Mircea Dorobanţu, student arhitectură: „E o satisfacţie să lucrezi, să pui tu mâna şi înţelegi şi altfel cum lucrează materialul şi ai o altă apreciere”.
Voluntarii spun că e nevoie și de sprijinul autorităților locale
Pe șantier au ajuns joi și mai mulți elevi, dornici să descopere construcția ridicată în urmă cu mai bine de 500 de ani.
Elena Cercel, studentă arhitectură: „Noi aici umplem cu un mortar făcut din var şi nisip şi pietriş şi practic punem în siguranţă acest monument”.
Inițiativa de a readuce la viață podul aparține Asociației Ambulanța pentru Monumente Transilvania Sud.
Diana Oprea, coordonator proiect: „Am avut studenţi de la Bucureşti, de la Cluj, de la Iaşi chiar. A fost de cărat mult pământ, multă piatră, o intervenţie destul de greoaie ca şi muncă fizică”.
Voluntarii spun că pentru a fi dus la bun sfârșitul proiectul este nevoie și de ajutorul autorităților locale.