Cum arăta în realitate Ștefan cel Mare. Reproducerea care distruge tot ce știam despre marele domnitor
Un tablou realizat de pictorul arădean Marius Burlan după imaginile de la Mănăstirea Voroneț dezvăluie o înfățișare a lui Ștefan cel Mare total diferită față de tot ceea ce știau românii despre marele domnitor moldav.
O lucrare a pictorului Marius Burlan, profesor de arte plastice din Arad, face furori în mediul online, unde a stârnit dezbateri aprinse cu privire la cum arăta în realitate Ștefan cel Mare, scrie Ziarul de Iași.
Marius Burlan este specializat în reproduceri de personaje istorice după tablouri mai vagi și a reprodus şi întregit tabloul lui Ştefan cel Mare, păstrând detaliile fizionomice, după imaginea acestuia şi a familiei sale de la Mănăstirea Voroneţ, din Suceava.
Rezultatul este cu totul neașteptat, complet diferit față de imaginea lui Ștefan cel Mare pe care românii o învață de generații, din manualele de istorie. Rezultatul a fost imediat și previzibil, cu reacţii vehemente în mediul online:
„Câţi se ofensează la ideea că e foarte posibil ca Ștefan cel Mare să fi arătat mai degrabă așa decât imaginile din cartea aia pentru șoimii patriei”, a scris un internaut pe contul de Reddit al pictorului.
”Nu mi se pare că aduce deloc cu originalul”
A fost completat la scurt timp de un altul: ”Imaginile din cartea aia “pentru șoimii patriei” erau nişte aberaţii patriotard inculte, care s-au transmis peste decenii dar ce prezintă OP, nu este o reconstituire valabilă a portretului de la Voroneţ, ci un produs al imaginaţiei. Asta-i toată problema”.
“Nu mi se pare că aduce deloc cu originalul de la care se pretinde. Mai curând are cap de căldărar, sau mai modern, de bombardier de provincie de origină romă. Estetica predominantă azi îşi aruncă umbrele asupra bietului trecut”, a comentat și un coleg de breaslă de-al pictorului, pe contul acestuia de Reddit.
„Cât de autentice sunt armura, buzduganul, sabia? Sabia seamănă de fapt cu originalul care e acum la Istanbul, dar stema de pe teacă nu se potriveste. Sabia și buzduganul sunt variante de ceremonie, deci ar fi trebuit să aibă și coroana pe cap. Sau măcar o căciula decorată, cum are Vlad Țepeș în portretul clasic”, se întreabă un alt internaut.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: Stefan cel Mare, reproducere, tablou, manastirea voronet,
Dată publicare:
25-03-2024 17:31