Bookfest 2023. Diavolul din Freisetzburg de Roxana Ruscior, cea mai bine vândută carte de Proză Contemporană de la Litera
Romanul Diavolul din Freisetzburg semnat de Roxana Ruscior, un jurnalist cu vastă experiență în presă și comunicare, a fost cea mai bine vândută carte din colecția din colecția Biblioteca de Proză Contemporană a editurii Litera la Bookfest 2023.
Romanul Diavolul din Freisetzburg de Roxana Ruscior, lansat în cadrul Salonului Internațional de Carte Bookfest 2023, s-a dovedit a fi extrem de atractivă pentru cititorii care l-au cumpărat în număr mare.
Autoarea Roxana Ruscior s-a arătat încântată să afle că volumul ei s-a vândut atât de bine și le transmite consumatorilor de literatură să dea o șansă și autorilor români contemporani.
„Mă bucur să aflu că romanul meu a fost cel mai bine vândut din colecția Biblioteca de Proză Contemporană a editurii Litera la această ediție a Salonului Internațional de Carte Bookfest 2023. Le mulțumesc pe această cale doamnei Doina Ruști, coordonatoarea colecției, și, desigur, cititorilor care au fost interesați să-l cunoască pe Diavolul meu. Îi invit să descopere și alți autori din colecția Biblioteca de Proză Contemporană, care include în prezent 27 de volume foarte diferite ca tematică și stil, pentru că sigur vor găsi o carte care să fie pe gustul lor! Sper să fie cât mai mulți cititori dispuși să dea o șansă autorilor români contemporani, pentru că avem mulți scriitori talentați, indiferent dacă ne referim la proză realistă sau fantastică, la fantasy, SF, romance, la poezii sau la literatură pentru copii”, a fost mesajul Roxanei.
Despre romanul „Diavolul din Freisetzburg”
„Diavolul din Freisetzburg” este un roman de ficțiune istorică presărat cu elemente fantastice.
Scriitoarea spune că ideea romanului s-a născut din pasiunea ei pentru istorie, medicină și psihologie și a început să ia formă după o perioadă în care s-a documentat serios despre perioada Holocaustului, în special despre abuzurile comise în lagărele naziste.
„M-a interesat în special comportamentul medicilor naziști, care selectau prizonierii la sosirea în lagăr, stabilind cine mai trăia și cine mergea direct la camera de gazare, singurul criteriu fiind puterea lor de muncă. Acești doctori coordonau și sinistrele experimente medicale făcute pe prizonierii din lagăre, aceste experimente având un rol important în povestea mea. Pentru mine, nu poate exista un rău mai mare ca un medic care rănește în loc să vindece, care ucide în loc să salveze. M-am întrebat cum ar fi putut un medic adevărat să lupte cu această nebunie, cum ar fi putut să se opună ordinului de-a ucide”, explică Roxana Ruscior.
Personajul principal al romanului este Karl von Arent, poreclit Diavolul din Freisetzburg. Povestea este spusă însă mai mult din perspectiva Adelei, o profesoară de istorie din Praga, cu origini românești, arestată sub acuzația de complot împotriva regimului nazist și trimisă în lagărul de muncă Freisetzburg.
„Nu am vrut ca romanul meu să fie doar o relatare a abuzurilor comise într-un lagăr, de aceea am pus mai mult accent pe psihologia personajelor și pe modul în care ele se raportează la răul din jurul lor, căzând victime acestui rău sau dimpotrivă, reușind să lupte cu el. Răul nu este însă numai unul exterior, ci și unul interior, venit din slăbiciunile fiecărui om”, a mai spus autoarea.
Pe lângă elementele istorice, romanul are și fantastic și supranatural, pornind de la pasiunea pentru ocultism a unor lideri naziști, care au vrut să transforme castelul Wewelsburg, lângă care se află fictivul lagăr Freisetzburg, într-un important loc de cult al unei noi religii. Prin urmare, întreaga poveste este o combinație între realitate istorică atent documentată și ficțiune.