Totul despre transplantul de celule stem!
Celulele stem sunt celulele de baza ale organismului, acestea fiind responsabile de dezvoltarea sa.
Numarul acestora la nastere este foarte mare, de aceea este momentul cel mai potrivit pentru a preleva o mostra, care apoi poate salva viata copilului nou-nascut sau a unui alt membru al familiei. Prelevarea se face din sangele aflat in cordonul ombilical, procedura fiind scurta si nedureroasa.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Primul transplant de celule stem din cordonul ombilical s-a efectuat in anul 1998 la un copil care suferea de anemie aplastica Fanconi.
Din acel moment au fost efectuate peste 7.000 de transplanturi, in principal alogene. Terapiile cu celule stem din cordonul ombilical vin sa completeze transplantul conventional, astfel incat, comunitatea stiintifica asteapta ca transplantul de sange din cordonul ombilical sa devina din ce in ce mai valoros pentru terapii reparatorii ale tesuturilor. Mai mult, exista studii care raporteaza vindecarea animalelor de laborator suferind de afectiuni asemanatoare cu cele ale omului.
Ce boli trateaza transplantul cu celule stem:
Azi, celulele stem se utilizeaza in tratamentul a mai mult de 70 de afectiuni severe, acute sau cronice. Pentru cateva din afectiunile mentionate mai jos, transplantul de celule stem este singura terapie disponibila, in timp ce pentru altele este ultima optiune posibila, dupa esecul altor regimuri terapeutice sau in caz de evolutie rapid progresiva a afectiunii.
• Leucemii (Leucemia este o afectiune maligna a sistemului imunitar, cu afectare a leucocitelor sau celulelor albe sangvine): Leucemia acuta/cronica
• Sindroame mieloblastice (Mielodisplazia se denumeste uneori pre-leucemia)
• Limfoame (Limfomul este un cancer al leucocitelor care circula in sange si vasele limfatice): Hodgkin, Non-Hodgkin, Burkitt
• Anomalii mostenite ale celulelor rosii (Celulele rosii contin hemoglobina si transfera oxigen catre tesuturi si organe): talasemiile;
In domeniul cercetarii s-au facut progrese considerabile in utilitarea transplantului de celule stem pentru tratarea unui numar de boli ca Alzheimer, Parkinson, diabet zaharat sau scleroza multipla.