Mii de copii condamnati la moarte de lipsa bancilor publice de celule stem
Celulele stem raman o afacere profitabila pentru clinicile medicale private, dar si o uriasa problema nerezolvata pentru statul roman.
In timp ce in tarile Uniunii Europene exista banci publice de recoltare a sangelui placentar, in Romania autoritatile nu fac altceva decat sa tipe ca nu au bani. Si asta in conditiile in care o investitie minima, de 2 milioane de euro, ar putea salva de la moarte mii de copii care sufera de boli genetice grave, cancer si leucemii.
"Ideea existentei unor banci publice... complicat, as zice, chiar prea complicat in momentul de fata. Ma tem ca o sa ne ia cam mult timp", spune dr. Irinel Popescu, seful Clinicii de Transplant Fundeni.
Timp pe care cei peste 1.500 de copii bolnavi de leucemie si alte cateva sute bolnavi nu il mai au la dispozitie. Potrivit specialistilor, sangele placentar recoltat la nasterea oricarui nou-nascut poate fi folosit in tratarea a peste 50 de boli grave.
Bani gasesc insa clinicile private, care au facut din recoltarea sangelui placentar o afacere foarte profitabila. In ultimii 3 ani, numarul clientilor cu bani care au apelat la serviciile lor a crescut de 10 ori, de la 800 la 8.000.
Sumele pe care o familie le plateste pentru punerea la pastrare a sangelui placentar de la nasterea copilului variaza intre 1.000 si 2.000 de euro. Si se pare ca banii nu sunt dati in vant. Patru copii care s-au nascut cu boli grave duc acum o viata normala tocmai datorita acestor depozite de sanatate facute de parintii lor.
Aceasta cifra a copiilor salvati ar creste considerabil daca ar exista si o banca publica de celule stem. Oricum, nu se pune problema de concurenta cu piata privata. In cazul bancilor publice, mai precis a parteneriatelor public-private, este donat un material biologic, devenit oricum rezidual imediat dupa nastere. Mostrele, prelucrate apoi pe banii statului, devin disponibile pentru oricine ar fi nevoie, inclusiv pentru clientii bancilor private, care pot cauta astfel inca un donator compatibil cu pacientul.
Singura diferenta dintre banca publica si cea privata este ca in cazul donarii statul devine gestionar si proprietar al acestor celule, in timp ce in cazul bancii private proprietar este doar cel care a platit pentru recoltare.
Pentru detalii despre ultima banca de celule stem infiintata in Bucuresti, numarul de telefon de contact este 021/2693401.
CLICK AICI DACA VREI SA AJUTI SI SA DEVII DONATOR DE CELULE STEM!