Viata Alexandrei depinde de transplantul cu celule stem!

Ultimul update: Joi 04 Octombrie 2012 07:07
Data publicarii: Miercuri 29 Aprilie 2009 00:00
Categorie: Avem viata in sange!

Primul pas spre crearea Registrului Donatorilor de Celule Stem a facut miercuri, odata cu intrunirea comisiei care va elabora proiectul hotararii de Guvern, ce va duce la infiintarea acestei institutii.

Pentru mii de bolnavi, decizia guvernantilor vine ca o gura de oxigen sau mai mult ca o noua sansa.

Viata Alexandrei, o tanara de 20 de ani din Botosani, depinde de un transplant de la un donator neinrudit. Alexandra a fost diagnosticata cu aplazie medulara in urma cu patru luni.

Aplazia medulara se caracterizeaza prin rarefierea maduvei osoase, fiind afectate celulele stem responsabile in organism cu producerea globulelor albe si rosii.

De aceea, singura salvare pentru Alexandra este un transplant cu celule stem de la un donator, insa fratii ei nu sunt compatibili.

Avem viata in sange: tanar roman salvat de sistemul medical spaniol

Transplantul cu celule stem la o clinica din strainantate costa peste 150.000 de euro. Alexandra si-a depus dosarul la Directia de Sanatate Publica, insa pana acum n-a primit nici un raspuns.

Alexandra este in ultimul an la facultate, insa din cauza bolii n-a mai fost la scoala. Locuieste in continuare in caminul studentesc, pentru ca tratamentul il face la Iasi.

Colegii de facultate au creat pentru ea un blog si le cer oamenilor sa o ajute sa obtina banii necesari pentru tratament in strainantate.

Cont in lei
RO27BRDE070SV22386200700, BRD, Gabriela Ostafi
Doamna Gabriela Ostafi, mama Alexandrei:
0751/485 837, 0761/166 409

Pentru cei ca Alexandra e nevoie de Registrul National. Pentru ca pacientii sa nu mai fie obligati sa astepte finantare de la stat. Un prim pas privind infiintarea acestui registru a fost facut.

Medici specialisti hematologi, reprezentanti ai Ministerului Sanatatii, ai Agentiei Nationale de Tranplant, directorul Institutului National de Hematologie si directorului Institutului de Medicina Legala, membri ai acestei comisii au propus ca centrul de referinta al registrului sa se afle in cadrul Institutului de Medicina Legala.

Tot miercuri s-a propus ca in chestionarul pe care il completeaza donatorii de sange sa fie intrebati si daca vor sa fie donatori de celule stem, iar mostrele de sange recoltate de la ei sa fie duse in laboratore acreditate pentru testare.

De asemenea, ministerul va cere autoritatilor spaniole sa le ofera asistenta si sa le ofere softul folosit de ei in gestionarea bazei de donatori.

Pana la 1 iulie, comisia trebuie sa elaboreze o hotarare de guvern privind infiintarea registrului, iar mai apoi reteaua sanitara va fi organizata astfel incat aceasta institutie sa devina functionala pana la 1 septembrie.

Cele doua termene au fost anuntate de premierul Emil Boc si ministrul sanatatii Ion Bazac, duminica in cadrul emisiunii Romania te iubesc, in urma campaniei Stirilor PROTV, "Avem viata in sange".

Pana acum peste 20.000 de oameni si-au exprimat dorinta de a deveni donatori pe site-ul www.stirileprotv.ro insa pentru ca bolnavii sa se poata vindeca avem nevoie de un registru.

 

 

 

Romania va avea registrul donatorilor onorifici de celule stem!

Romania va avea registrul donatorilor onorifici de celule stem!

Paula Herlo

Registrul Donatorilor de Celule Stem, infiintat in urma campaniei Pro TV, a salvat prima viata

Avem viata in sange: Primul roman care a primit celule stem de la un donator din Polonia

Patru romani au fost deja salvati in urma infiintarii Registrului donatorilor de celule stem

Guvernul a dat inca 6,2 mil lei pentru Registrul Donatorilor de Celule Stem

Registrul Donatorilor de Celule Stem, functional la 2 ani de la infiintare

Exista viata dupa moarte. Organele unui tanar decedat salveaza sase vieti

celule stem

O sansa pentru bolnavii de leucemie, la un spital din Timisoara!

Prelevarea de organe de la cadavre ar salva mult mai multe vieti

O clinica din Torino da speranta la viata copiilor romani

Premiera medicala: un baiat va fi salvat prin grefa de sange placentar

Registrul donatorilor onorifici de celule stem devine functional in 2010

Bolnavii de leucemie, victime inocente in comertul cu pastile