Afla aici ce inseamna sa devii donator de celule stem!
Campania Stirilor ProTV, "Avem viata in sange", militeaza in primul rand pentru crearea Registrului de Donatori Neinruditi si in al doilea rand pentru a sensibiliza oamenii sa se inscrie in acest registru.
Pentru aceasta, toti cei care ar fi dispusi sa doneze trebuie sa stie ca procedura este asemanatoare cu cea a donarii de sange.
In randul oamenilor care ar vrea sa doneze exista inca teama ca li se va extrage maduva osoasa, insa medicii spun ca in ultimii ani s-a renuntat la aceasta procedura.
Pasul 1
Ca sa se inscrie in Registru, donatorii trebuie sa faca o simpla analiza de sange. Proba va fi analizata din toate punctele de vedere, iar rezultatul (daca potentialul donator este apt pentru a dona) va fi aflat in doua-trei zile. Daca este sanatos si deci apt sa devina donator este inscris intr-o baza de date, adica in Registrul Donatorilor Onorifici.
Numai in cazul in care donatorul este compatibil 100% cu bolnavul, acesta va fi solicitat sa doneze celule stem.
Pasul 2
Daca este compatibil cu un bolnav, donatorul va fi supus unui tratament pentru ca celulele stem din maduva osoasa sa migreze catre sangele periferic.
Pasul 3
Pe vena se monteaza un cateter care este conectat la un aparat care seamana cu cel dializa. Procedura nu dureaza mai mult de doua ore si este fara riscuri pentru donatori.
Celulele stem hematopoetice extrase din organism se refac in cateva zile.
Celulele extrase din sange vor fi transplantate bolnavilor de leucemie, talasemie sau limfom Hodkin cu ajutorul unei simple perfuzii. In urma transplantului, pacientul are mari sanse de a deveni un om perfect sanatos.
Sursa: Pro TV
Etichete: transplant, celule stem, Avem viata in sange,
Dată publicare:
30-03-2009 00:00