Avem viata in sange: Salvata in Spania prin transplant de celule stem
O romanca, bolnava de leucemie, a primit o noua viata. Femeia se afla la munca in Spania si a avut sansa, daca putem spune asta, ca suferinta sa-i fie depistata intr-o tara unde exista Registrul donatorilor voluntari de celule stem.
Daciana Popa s-a stabilit in Spania in urma cu noua ani. Acum doi ani medicii i-au spus ca sufera de leucemie si pentru ca are acte de rezidenta n-a trebuit sa plateasca tratamentul. Dupa prima cura de citostatice, boala a recidivat, iar medicii au inceput imediat cautarea unui donator compatibil. L-au gasit dupa trei luni. Daca ar fi trait in Romania, n-ar fi avut nici o sansa.
Transplantul l-a facut in luna octombrie. O data la cateva saptamani merge la control la Spitalul Sfantul Paul din Barcelorna, pentru ca exista riscul ca organismul sa respinga grefa transplantata.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Registrul donatorilor voluntari de celule stem este o institutie pe care Romania nu a infiintat-o nici pana acum, desi numarul bolnavilor de leucemie creste in fiecare an.
In fiecare zi, un iberic este salvat de la moarte cu ajutorul unui donator onorific de celule stem. Pe de alta parte, in Spania peste 70.000 de oameni s-au inscris in registrul donatorilor voluntari.
Anul trecut, 300 de spanioli au fost salvati de la moarte datorita donatorilor volunatri de celule stem. Registrul donatorilor onorifici de celule stem a fost infiintat in Spania in 1991, dupa ce tenorul Jose Carreras s-a intors din America, unde facuse un transplant de maduva de la un doantor neinrudit. Fusese diagnosticat cu leucemie acuta limfoblastica, iar transplantul era ultima sansa.
Daca ar fi sa respectam modelul spaniol, de functionarea registrului n-ar trebui sa se ocupe prea multi oameni. Si tot modelul spaniol ne arata ca fundatiile sunt cele care se ocupa de atragerea de noi donatori. In statiile de autobuz si pe autobuze sunt afise care indeamna oamenii se sa implice.
Pe masura ce oamenii afla ca pot salva vieti printr-o procedura simpla, asemanatoare cu donarea de sange, registrul devine din ce in ce mai mare.
Cel putin o data pe luna voluntarii Fundatiei Carreras ies in strada si le explica oamenilor cum pot deveni donatori de celule stem din sangele periferic. In plus, prin toate mijloacele media, oamenii sunt indemnati sa se inscrie in acest registru.
Pe langa donatorii adulti, Spania detine opt banci publice unde sunt depozitate 30.000 de unitati de sange ombilical donat de mame in maternitati. Din sangele ombilical se extrag celule stem care sunt transplantate bolnavilor. In ultimii ani, 10.000 de bolnavi au fost salvati datorita mamelor care au fost de acord sa doneze sangele ombilical.
Numarul celor care se inscriu in registru e din ce in ce mai mare in Spania, pentru ca mai presus de orice oamenii de aici au fost invatati sa respecte viata.
Vezi aici centrele unde te poti inscrie ca donator!
Afla aici ce inseamna sa devii donator de celule stem!