Patru din zece romani sufera de hipertensiune!
Specialistii vorbesc si de o dublare a numarului de afectiuni cardiovasculare, iar pe langa alcool si tutun, consumul de grasimi este direct legat de aparitia lor.
Nutritionistii avertizeaza ca lupta pentru o inima sanatoasa inseamna, printre altele, un consum frecvent de alimente bogate in Omega 3.
Ultimele studii arata ca, in afara de finlandezi, englezi si danezi, europenii nu se omoara cu alimentele care contin asa-numitele grasimi bune.
Programul National de Evaluare a Starii de Sanatate a confirmat ca nu vrem sa auzim de sport si strambam din nas cand avem de ales intre fructe sau legume si o ceafa la gratar. 34% dintre barbati consuma zilnic mancaruri grase impreuna cu un pahar de bautura, 23 % dintre romance aleg si ele carnea grasa, iar 6% consuma alcool.
Specialistii de la Organizatia Mondiala a Sanatatii insista sa consumam zilnic 2 grame de Omega 3 si 14 de Omega 6. Sunt asa-numitele grasimi esentiale, bune pentru inima, pe care organismul nu le poate produce singur.
E drept ca nu sunt foarte multe alimente care contin Omega 3, asa ca trebuie sa mancam mai des nuci, fistic, seminte de floarea-soarelui, uleiuri de masline si rapita, margarina si peste gras: somon, de pilda.
Omega 3 si Omega 6 regenereaza membrana care inconjoara celulele din organism si ii ajuta pe copii sa se dezvolte normal. Scad nivelul colesterolului in sange si reduc riscul de infarct si accidente vasculare cerebrale.
Specialistii spun ca si reducerea la jumatate a consumului de sare ar putea preveni 2,5 milioane decese pe an.