Pare un paradox. Lipsa somnului predispune la un optimism excesiv
Persoanele care dorm prea putin au tendinta de a fi exagerat de optimiste inainte de a lua anumite decizii si sunt mai dispuse sa isi asume riscuri, potrivit unui studiu american publicat in revista Neuroscience.
Studiul aduce cateva dovezi stiintifice in sprijinul unor observatii cunoscute deja de administratorii de cazinouri: dupa un anumit numar de ore, clientii din cazinouri continuau sa parieze pana cand pierdeau tot.
Autorii studiului le-au cerut celor 29 de voluntari adulti, care aveau o stare buna de sanatate si o varsta medie de 22 de ani, sa ia o serie de decizii cu caracter economic dupa o noapte in care au dormit bine, iar apoi, din nou, dupa o noapte in care au fost privati de somn.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Cercetatorii au utilizat tehnica imagisticii prin rezonanta magnetica (IRM). Pentru persoanele private de somn, scanerele au aratat o activitate mai intensa in partea creierului responsabila cu anticiparea pozitiva si, din contra, o activitate mai slaba in zonele cerebrale asociate cu anticiparea negativa.
"Persoanele private de somn care au participat la studiu au avut tendinta de a face mai multe alegeri punand accentul pe castigurile financiare si mai putine alegeri care sa le permita reducerea pierderilor", au explicat autorii acestui studiu, realizat de cercetatorii de la Duke University din statul Carolina de Nord si de la Universitatea din Singapore.