Faci mai multe lucruri in acelasi timp? Ai grija, poate fi daunator
Multi-taskingul, sau efectuarea mai multor activitati in acelasi timp, a devenit o constanta a existentei noastre cotidiene, astfel incat ni se pare ca lenevim atunci cand ne dedicam atentia unei activitati unice.
Suntem obisnuiti sa ne uitam la televizor in timp ce purtam o conversatie sau sa navigam pe internet ascultand muzica. Totul de dragul eficientei. Culmea ironiei, insa, noi studii din neurologie indica faptul ca jonglatul cu mai multe sarcini reduce eficienta realizarii lor si, in plus, poate determina un cocktail foarte periculos de afectiuni ale creierului: de la stres acut si furie la adulti, pana la probleme de invatare si comportament autist la copii.
Progresele efectuate in studierea activitatii cerebrale arata ca efortul constant cerut de jonglarea activitatilor intelectuale este mult mai solicitant pentru creier decat realizarea, pe rand, a acelorasi activitati.
Conform cercetarilor efectuate la Institutul de Tehnologie din Massacusetts, cele mai mari probleme apar cand subiectul incearca sa se concentreze, simultan, pe doua sau trei sarcini similare, care solicita aceeasi parte a creierului. In acest caz, apare supraincarcarea capacitatii de procesare si, implicit, incetinirea proceselor intelectuale.
Oamenii de stiinta avertizeaza, in primul rand, asupra pericolelor multi-taskingului pentru dezvoltarea intelectuala si psihologica in randul generatiilor tinere. Cu cat copiii si adolescentii petrec mai mult timp jongland cu cateva sarcini deodata, cu atat mai greu vor gasi sa se concentreze asupra unei singure activitati, precum cititul unui manual.
In plus, cand incearca sa invete in timp ce mai fac si altceva – de exemplu, se uita la televizor -, tinerii depoziteaza informatiile intr-o zona neadecvata a memoriei, ceea ce face dificila accesarea lor ulterioara. Pe langa capacitatea de invatare, multi-taskingul afecteaza si abilitatile sociale ale tinerilor, facandu-i sa interpreteze gresit stimulii sociali si inducandu-le un comportament cvasi-autist.
Multi-taskingul are efecte negative si in plan fizic: accelereaza secretia adrenalinei si a hormonilor de stres, facand individul mai agresiv si mai impulsiv si crescand riscul aparitiei bolilor cardiovasculare.