Romania, sa fii sanatoasa! Retete fictive de 6 miliarde de lei la Suceava
Campania "Romania, sa fii sanatoasa" vine cu inca o dovada a faptului ca fondurile alocate pentru bolnavi pot ajunge chiar in buzunarele celor care sunt angajati sa supravegheze platile facute de stat.
Spunem ca sistemul sanitar este subfinantat, dar nu vedem pe unde se scurg banii. Este vorba despre schema retetelor false, prin care de la Casa de Asigurari pot fi suflate miliarde, chipurile pentru medicamente gratuite si compensate.
La Suceava, chiar sefa Casei Judetene de Asigurari este cercetata de procurori pentru ca ar fi eliberat in calitate de medic teancuri de retete folosindu-se de datele pacientilor din sistem.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Parchetul a inceput urmarirea penala pentru inselaciune si fals, intr-o ancheta complexa. Retete false, pacienti fictivi si 6 miliarde de lei paguba sistemului sanitar. Aceasta este povestea doctoritei suspectata ca, profitand de faptul ca la un moment dat a fost sefa casei de asigurari, a folosit datele unor platitori de CAS pentru a-si spori averea.
Cum a inceput intreaga poveste
Povestea retetelor cu prescriptie de uz penal a inceput la Suceava, in 2008, cand Cristina Iordachel, presedinte al Casei Judetene de Asigurari de Sanatate de trei ani, pierdea sefia institutiei.
Aceasta a ramas sa profeseze la cabinetul sau din oras, pana anul trecut cand s-a intors la conducerea Casei in functia de director interimar.
Acela a fost si momentul in care la Parchetul Judecatoriei locale a fost trimisa o sesizare conform careia Cristina Iordachel ar fi eliberat ilegal, in anul in care activase ca medic, peste 2.000 de retete, in valoare de 6 miliarde de lei vechi, adica vreo 150.000 de euro. Si asta in conditiile in care in toata tara bugetul pentru medicamentele compensate este insuficient.
Din plangerea penala reiese ca medicul Cristina Iordachel nu scria retetele respective de la cabinetul propriu, ci de la cel al unui coleg medic din Suceava. Erau scrise intr-o luna si ridicate o luna mai tarziu.
Procurorii au aflat din acea sesizare ca medicul Cristina Iordachel a prescris retetele incriminate in cabinetul unei colege unde lucra cu jumatate de norma. Pacientii erau trimisi la doua farmacii, alese special de ea. Un dosar cu greutate care a fost taraganat timp de un. Abia de o luna o ancheta adevarata a fost pusa in miscare.
Schema retetelor fictive
Daca ar fi sa luam in calcul alte situatii similare, schema prin care ajungeau banii la ea e urmatoarea. Medicul prescrie medicamente folosindu-se de datele pacientientilor, fara sa-i fi vazut vreodata. Reteta ajunge mai apoi la farmacie, care, chipurile, elibereaza medicamentele, ele ramanand totusi pe stoc. Casa de Asigurari plateste pentru contravaloarea medicamentelor, iar banii sunt impartiti intre partile implicate.
Exact asta acuza semnatarul plangerii, iar procurorii au decis ca sunt suficiente motive sa inceapa urmarirea penala.
Trebuie sa verifice si din ce motiv medicul Cristina Iordachel ar fi prescris intr-un an mai mult decat toti dermatologii din oras la un loc. In dosar se va cere si o expertiza grafologica pentru semnaturile de pe retete, sa se vada daca medicul s-a folosit de datele platitorilor de CAS existenti in baza de date a casei si a celor doua farmacii, fara voia lor, si a semnat sau a pus pe cineva sa semneze in locul lor, cand trebuia facuta ridicarea medicamentelor.
Ce a facut doctorita?
In majoritatea cazurilor, doctorita a prescris pentru pensionari cu boli cronice care au dreptul la o compensare de 90% din pretul medicamentelor, nu 50%, ca in alte situatii sau minori care primesc totul gratuit. Tot ei pot primi retete cu valoare foarte mare. In plus, exista certitudinea ca sunt asigurati.
Pacientii, multi de la tara, nu aveau bilet de trimitere de la medicii de familie, fiind ciudat cum ar fi ajuns sa-i consulte doctorita Iordachel. Ciudat e si faptul ca farmacistele ar fi trecut prea usor peste numarul mare de retete, eliberate in valuri.
Coincidente stranii
Ca o stranie coincidenta, cabinetul unde au fost prescrise aceste retete era foarte aproape de cele doua farmacii unde se eliberau si de sediul Casei de Asigurari. Una dintre farmaciste recunoaste ca e in relatii bune cu doctorita, insa sustine ca nu stie sa fi scris retete nelegale.
Desi toate aceste lucruri se cunosc de un an, Cristina Iordachel a putut sa dea concurs pe post anul acesta, dupa ce si-a terminat perioada de interimat.
Acum ii tine locul directorul economic pentru ca doamna a intrat in concediu medical la o luna de la numire, si nu mai e de gasit.
In oras umbla vorba ca directoarea sufera de o depresie, dupa aparitia acestui dosar, insa gurile rele spun ca isi pregateste apararea in eventualitatea unui proces foarte incomod.
Pentru ca niciunul dintre colegii ei nu a raportat situatia la Casa Nationala a Asigurarilor de Sanatate, doctorita Iordachel isi pastreaza functia de conducere.
Cristina Iordachel devenea cunoscuta opiniei publie in 2008, cand, chiar inainte de a fi demisa de la conducerea casei, striga in gura mare ca medicii de la Ambulanta au luat bani de la stat, dupa ce au falsificat mai multe rapoarte de serviciu. Vorbea de curse inregistrate fictiv si medicamente scumpe, trecute pe diverse retete fara sa ajunga la pacienti din judet.
Situatia de la Suceava arata inca o data ca in sistemul sanitar nimeni nu verifica modul in care sunt cheltuiti banii. Lipsa controlului a facut ca eliberarea de retete compensate sau gratuite sa devina o afacere pentru unii doctori. Zeci de medici sunt reclamati anual, insa anchetele nu duc la niciun rezultat.
Reteta preluata
Anul trecut, diabetologul Tiberiu Mogosi, doctor renumit al "Institutului Paulescu" din Capitala, a intrat in colimatorul anchetatorilor, acuzat fiind ca ar fi emis 9.000 de retete fictive pentru diabetici prin aceeasi schema incriminata la Suceava, in care circuitul este doar scriptic. Medicul era suspectat ca in colaborare cu niste farmacisti, si-ar fi sporit averea cu o jumatate de milion de euro. Ancheta procurorilor in acest caz e inca in derulare si medicul profeseaza in continuare. Pentru ca nu exista informatizare la nivel sistemului, autoritatile nu pot estima cat de mari sunt scurgerile de fonduri prin eliberarea retetelor fictive.
Milioane de euro care ar trebui sa ajunga la pacienti sunt risipite de oameni care ar trebui sa puna lucrurile in miscare. Sa-i scape pe romani de povarea grea a unui sistem sanitar care in loc sa-i ajute ii transforma in sclavii bolilor pe care le duc in spate si victimele unui sistem sanitar care moare in fiecare zi.