Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate

×
Codul embed a fost copiat

Daca tot trebuie dati bani, mai bine ii luam noi! Acesta este principiul dupa care se ghideaza unii edili de la noi atunci cand vine vorba de achizitii in spitale. La Braila, acestea au devenit paradisul investitiilor prin firma sefului de judet.

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" va prezinta un alt tertip prin care, din sistemul sanitar, se scurg fonduri in defavoarea bolnavilor: exemplul reprezentantilor de judet, care, odata cu descentralizarea, au primit in subordine institutii de unde scot acum sume fabuloase prin contracte cu firme la care tot ei sunt actionari majoritari.

Braila: spitalele au devenit paradisul investitiilor prin firma presedintelui de Consiliu Judetean.

Dupa ce a preluat mai multe unitati sanitare asta vara, prin descentralizare, a si contractat lucrari de modernizare pe miliarde de lei, care ajung astfel de la bugetul local in buzunarul sau.

Presedintele s-a asigurat ca face totul legal, implicandu-se prin mai multe companii la care este actionar majoritar. Apoi a ajuns indirect in situatia sa semneze contracte cu propria persoana.

Citește și
medicamente
500.000 de pacienti cu boli grave ar putea ramane fara medicamente
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Pacienti umiliti, pusi sa-si cumpere medicamentele, internati in saloane mizere

Medici si asistente, frustrati si indiferenti. Acesta este tabloul pe care il gasesti in majoritatea spitalelor din Romania. Insa la Braila e o situatie speciala. Aici, angajatii s-au revoltat in septembrie pentru ca autoritatile locale le-a redus salariile cu 25 de procente.

Reclamau atunci ca problemele au inceput odata cu descentralizarea, cand spitalul a trecut in subordinea Consiliului Judetean. Mai mult, il acuzau pe seful Consiliului ca de cum l-a preluat a si incheiat contracte paguboase.

Asfaltarea aleilor, distrusa deja, a costat peste un miliard de lei vechi. Lucrarea e facuta de mantuiala, iar medicii se intreaba de ce n-au fost facute rampele pentru carucioare pe care e imposibil sa duci un bolnav.

Presedintele Consiliului Judetean, Bunea Stancu, sustine ca investitia in asfaltare e un plus pentru spital, pentru ca spiritul lui intreprinzator i-a convins pe constructori sa asfalteze mai multe decat prevedea contractul.

Firma care facea lucrarea, chiar in perioada revoltei de la spital, are birourile intr-o cladire din centrul orasului. Suprinzator, in acelasi imobil isi are sediul o companie in care este actionar indirect prin intermediul altei societati din Braila, insusi presedintele Consiliului Judetean. Firma a fost singura inscrisa in cursa si desigur a preluat contractul.

Pentru ca lucrarile "erau necesare ca sa fie necesare", reprezentantii locali ai partidului de guvernamant deja au sesizat Agentia de Achizitii Publice despre investitia in cauza si altele facute la spital prin condeiul presedintelui Stancu.

Presedintele Stancu, membru PSD, a fost acuzat ca a castigat licitatia si la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, prin intermediul aceleiasi firme la care detine indirect actiuni - Concivia - banii fiind obtinuti din fonduri europene. Un program regional de 2 milione de lei, adica aproape 500.000 de euro, din care prima transa - un sfert - adica 5 miliarde lei vechi, adjudecate de firma in care Stancu este actionar.

Societatea si-a asumat ca termina modernizarea in trei luni. A fost unul dintre criteriile prin care a castigat licitatia. Odata semnat contractul, s-a ales praful de termenele si obligatiile firmei.

Firma a castigat pentru ca a promis ca termina lucrarea in trei luni desi avea preturi mai mari decat cel putina una dintre firmele participante cu aproape 10%. Or, cata vreme termenul n-a fost respectat si nici contractul reziliat, spitalul cheltuieste mai mult cu 10%, bani care s-ar fi folosit pentru a imbunatati alte servicii ale spitalului.

De moralitate este toata problema pentru ca, din punct de vedere legal, presedintelui de Consiliu nu i se poate intampla nimic. Are 51%, adica e actionar majoritar in firma Bursagrirom, iar aceasta firma detine 70% din firma de constructii Concivia, castigatoarea licitatiei de la Spitalul de Ginecologie, si, mai nou, de la cel de Pneumologie, ambele trecute in subordinea Consiliul Judetean.

In urma dezvaluirilor, la Braila a ajuns Corpul de Control al Agentiei pentru Achizitii, care are deja si primele concluzii

Reprezentantii ANRMAP spun ca daca Bunea Stancu nu si-ar vedea interesul privat, i-ar lasa pe managerii spitalului sa organizeze licitatiile si sa-si prioritizeze investitiile care se fac in spital. Asta ar insemna ca el sa lase din mana "gaina cu oua de aur", mai ales ca spitalul urmeaza sa faca investitii serioase in santiere si aparatura.

Asa ca la spital investitiile merg cu dedicatie, legal, cu acoperire, in timp ce bolnavii nu inteleg de ce nu primesc ingrijire decenta.

Cainii latra, caravana trece

Ban cu ban, sistematic, se scurg din sistemul sanitar care se plange de subfinantare. Nimeni nu opreste, insa, aceste scurgeri de bani, care daca ar fi gestionati eficienti ar scoate poate din mizerie spitalele si ar reda bolnavilor increderea in medici, asistente, in sistemul sanitar care se prabuseste putin cate putin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar
Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar

In vreme ce zeci de romani mor din cauza unui sistem sanitar cu un picior in groapa, cei care-l conduc se fac in mare parte vinovati de acest dezastru.

500.000 de pacienti cu boli grave ar putea ramane fara medicamente
500.000 de pacienti cu boli grave ar putea ramane fara medicamente

Pacientii cu boli grave precum cancer, diabet sau HIV - SIDA sunt in pericol sa ramana fara medicamente. Asa spun distribuitorii si farmacistii, care nu sunt de acord sa taie din adaosurile comerciale, asa cum le cer sefii din Ministerul Sanatatii.

Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii
Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" prezinta lectia americana despre ingrijirea pacientului. Stirile ProTV va arata un sistem, cladit special pentru nevoile suferinzilor, dar in acelasi timp reglementat, ca o afacere din care toata lumea castiga.

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.