Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate
Daca tot trebuie dati bani, mai bine ii luam noi! Acesta este principiul dupa care se ghideaza unii edili de la noi atunci cand vine vorba de achizitii in spitale. La Braila, acestea au devenit paradisul investitiilor prin firma sefului de judet.
Campania "Romania, sa fii sanatoasa" va prezinta un alt tertip prin care, din sistemul sanitar, se scurg fonduri in defavoarea bolnavilor: exemplul reprezentantilor de judet, care, odata cu descentralizarea, au primit in subordine institutii de unde scot acum sume fabuloase prin contracte cu firme la care tot ei sunt actionari majoritari.
Braila: spitalele au devenit paradisul investitiilor prin firma presedintelui de Consiliu Judetean.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Dupa ce a preluat mai multe unitati sanitare asta vara, prin descentralizare, a si contractat lucrari de modernizare pe miliarde de lei, care ajung astfel de la bugetul local in buzunarul sau.
Presedintele s-a asigurat ca face totul legal, implicandu-se prin mai multe companii la care este actionar majoritar. Apoi a ajuns indirect in situatia sa semneze contracte cu propria persoana.
Pacienti umiliti, pusi sa-si cumpere medicamentele, internati in saloane mizere
Medici si asistente, frustrati si indiferenti. Acesta este tabloul pe care il gasesti in majoritatea spitalelor din Romania. Insa la Braila e o situatie speciala. Aici, angajatii s-au revoltat in septembrie pentru ca autoritatile locale le-a redus salariile cu 25 de procente.
Reclamau atunci ca problemele au inceput odata cu descentralizarea, cand spitalul a trecut in subordinea Consiliului Judetean. Mai mult, il acuzau pe seful Consiliului ca de cum l-a preluat a si incheiat contracte paguboase.
Asfaltarea aleilor, distrusa deja, a costat peste un miliard de lei vechi. Lucrarea e facuta de mantuiala, iar medicii se intreaba de ce n-au fost facute rampele pentru carucioare pe care e imposibil sa duci un bolnav.
Presedintele Consiliului Judetean, Bunea Stancu, sustine ca investitia in asfaltare e un plus pentru spital, pentru ca spiritul lui intreprinzator i-a convins pe constructori sa asfalteze mai multe decat prevedea contractul.
Firma care facea lucrarea, chiar in perioada revoltei de la spital, are birourile intr-o cladire din centrul orasului. Suprinzator, in acelasi imobil isi are sediul o companie in care este actionar indirect prin intermediul altei societati din Braila, insusi presedintele Consiliului Judetean. Firma a fost singura inscrisa in cursa si desigur a preluat contractul.
Pentru ca lucrarile "erau necesare ca sa fie necesare", reprezentantii locali ai partidului de guvernamant deja au sesizat Agentia de Achizitii Publice despre investitia in cauza si altele facute la spital prin condeiul presedintelui Stancu.
Presedintele Stancu, membru PSD, a fost acuzat ca a castigat licitatia si la Spitalul de Obstetrica si Ginecologie, prin intermediul aceleiasi firme la care detine indirect actiuni - Concivia - banii fiind obtinuti din fonduri europene. Un program regional de 2 milione de lei, adica aproape 500.000 de euro, din care prima transa - un sfert - adica 5 miliarde lei vechi, adjudecate de firma in care Stancu este actionar.
Societatea si-a asumat ca termina modernizarea in trei luni. A fost unul dintre criteriile prin care a castigat licitatia. Odata semnat contractul, s-a ales praful de termenele si obligatiile firmei.
Firma a castigat pentru ca a promis ca termina lucrarea in trei luni desi avea preturi mai mari decat cel putina una dintre firmele participante cu aproape 10%. Or, cata vreme termenul n-a fost respectat si nici contractul reziliat, spitalul cheltuieste mai mult cu 10%, bani care s-ar fi folosit pentru a imbunatati alte servicii ale spitalului.
De moralitate este toata problema pentru ca, din punct de vedere legal, presedintelui de Consiliu nu i se poate intampla nimic. Are 51%, adica e actionar majoritar in firma Bursagrirom, iar aceasta firma detine 70% din firma de constructii Concivia, castigatoarea licitatiei de la Spitalul de Ginecologie, si, mai nou, de la cel de Pneumologie, ambele trecute in subordinea Consiliul Judetean.
In urma dezvaluirilor, la Braila a ajuns Corpul de Control al Agentiei pentru Achizitii, care are deja si primele concluzii
Reprezentantii ANRMAP spun ca daca Bunea Stancu nu si-ar vedea interesul privat, i-ar lasa pe managerii spitalului sa organizeze licitatiile si sa-si prioritizeze investitiile care se fac in spital. Asta ar insemna ca el sa lase din mana "gaina cu oua de aur", mai ales ca spitalul urmeaza sa faca investitii serioase in santiere si aparatura.
Asa ca la spital investitiile merg cu dedicatie, legal, cu acoperire, in timp ce bolnavii nu inteleg de ce nu primesc ingrijire decenta.
Cainii latra, caravana trece
Ban cu ban, sistematic, se scurg din sistemul sanitar care se plange de subfinantare. Nimeni nu opreste, insa, aceste scurgeri de bani, care daca ar fi gestionati eficienti ar scoate poate din mizerie spitalele si ar reda bolnavilor increderea in medici, asistente, in sistemul sanitar care se prabuseste putin cate putin.