Romania, sa fii sanatoasa!Contracte paguboase de 850.000 de euro la Severin

×
Codul embed a fost copiat

In vreme ce sistemul sanitar este falimentar, managerii de spital incheie contracte paguboase care saracesc bugetul sanatatii in fiecare zi.

Scurgerile de fonduri de sute de miliarde de lei au transformat spitalele in locuri ale groazei, in care bolnavii trebuie sa suporte mizerie si umilinta.

850.000 de euro. Aceasta este paguba provocata spitalului judetean Mehedinti de contractele paguboase incheiate de manageri care s-au perindat pe la carma spitalului in ultimii sase ani. Desi exista un raport in care inclusiv specialisti de la Finante reclama nereguli, pana acum nimeni nu a fost tras la raspundere. De altfel, in Romania, niciun manager de spital nu a platit pana acum pentru management defectuos.

La Spitalul Judetean Drobeta Turnu Severin pacientii sunt inghesuiti in saloane mici si nu asteapta nimic. Nici macar vindecarea, pentru ca, desi medicii se ocupa de ei, n-au bani sa-si cumpere medicamente.

Criza e mare, dar si mai mare a fost jaful din banii spitalului. In numai trei ani, zeci de miliarde de lei s-au rispit prin contracte de prestari servicii paguboase. O spune un raport al corpului de control al prefectului, care a stabilit ca din spital au iesit nejustificat, prin trei firme de prestari servicii, 30 de miliarde de lei vechi.

Citește și
spital
Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sesizarile incriminau mai multi manageri ca au incheiat contracte dubioase cu firme de prestari servicii. Facute aproape la vedere, fara teama ca vor plati sau ca cineva ii va controla.

In anul 2008, conducerea spitalului decide sa scoata la licitatie serviciul de colectare a deseurilor medicale. Doua firme au depus oferte: Stericare si Biohazard, iar criteriul de selectie a fost pretul cel mai mic. Stericare a oferit 1.700 de lei pe kilogram, iar Biohazard 8.760 de lei. Desi Stericare a oferit cel mai mic pret, pana la urma a castigat Biohazard.

Cum s-a ajuns aici? Povestea e simpla. Din cauza diferentei mare de pret dintre cele doua firme, spitalul a cerut explicatii firmei Stericare. Pentru ca n-au putut justidica pretul atat de mic, conducerea a decis reluarea licitatiei, insa ambele firme au depus contestatii la Consiliul National de Solutionare a Contestatiilor. Celor de la Stericare le-a fost respinsa, astfel ca cea a celor de la Biohazard a fost considerata valabila. Consilul recomanda insa reluarea procedurii de atribuire prin reevaluarea ofertelor. Conducerea spitalului n-a mai reevaluat nimic, ci a atribuit contractul firmei Biohazard.

De la Registrul Comertului reporterii ProTV au obtinut toate modificarile de actionariat de la firma Biohazard si, surprinzator sau nu, primul actionar este Buzulica Radu Lucian, adica sotul actualei directoare de la Spitalul Judetean Mehedinti.

Pe Denise Buzulica reporterii ProTV au gasit-o in fotoliu de director. Proaspat reinstalata. Denise Buzulica a mai condus spitalul timp de opt luni in 2008, in perioada in care s-a scos la licitatie serviciul de colectare a deseurilor.

Recunoaste ca sotul ei a infiintat firma Biohazard, dar respinge idea unui confilict de interese: acesta a iesit din firma inainte de a fi organizata licitatia.

Si totusi, controlul facut de Ministerul Santatii arata ca licitatia n-a respectat prevederile legale. In plus, de-a lungul timpului, cantitatea de deseuri transportante, desi era stabilita la o cantitate medie de 200 kg de deseuri transportate, mai multe acte aditionale de suplimentare a cantitatilor au facut ca intr-un final firma sa transporte 20.000 de kilograme. Adica de 100 de ori mai mult. In consecinta, si banii incasati au fost mult mai multi. Corpul de Control a propus spitalului rezilierea contractului, lucru care nu s-a intamplat nici pana in ziua de azi.

Doamna director crede ca licitatia a fost corecta si ca n-a gresit cu nimic in fata legii. Mai mult,  ea a vorbit reporterilor despre eforturile ei de a opri scurgerile de bani din spital prin firma de spalatorie. In acte figurau tone de rufe spalate, chiar daca spitalul nu functiona la intreaga capacitate. Infirmierele erau obligate uneori sa declare cantitati mai mari in acte decat cele spalate.

"Au existat zile in care s-au spalat mai multe cearsafuri decat numarul de paturi", scrie si in raportul Corpului de control al prefecturii.

"Peste 4 tone pe luna, la 100 de paturi si vara, si iarna. Iarna inteleg ca sunt acele paturi, dar vara cand nu ai nici aer conditionat si nu te acoperi… Inteleg ca se spalau doar in acte nu si in realitate", spune Ion Mitu, prefect al judetului Mehedinti.

Potrivit raportului prefectului, cantitatea de rufe spalate a fost majorata illegal cu 4.142 de kg, iar spitalul a fost pagubit cu peste 150 de milioane de lei vechi.

Mai mult, in 2004, prin contract, firma a fost asigurata ca in cazul in care doar o piesa se murdareste, se spala tot setul. Insa cele mai mari pierderi au fost provocate de modificarea contractului initial printr-un act aditional. Motivatia: majorarea pretului la apa si cresterea salariului minim pe economie, desi in contract era specificat negru pe alb ca pretul in euro este ferm si nu se modifica. Din cauza acestor acte aditionale, spitalul a platit in plus pentru spalarea lenjeriei aproape 12 miliarde de lei vechi.

Pe de alta parte, patronul firmei de spalatorie sustine ca a investit in modernizarea ei 2 milioane de lei noi si ca a fost evacuat din spital pe considerente politice, iar serviciile de spalatorie au fost atribuite fara licitatie altei firme. Sustine ca se judeca pentru recuperarea banilor investiti si cere sa i se faca drepatate.

In total, cinci directori s-au perindat prin biroul managerial din 2004 si pana acum. Acela a fost anul in care, printr-o alta firma, aveau sa scoata din bugetul spitalului miliarde de lei prin externalizarea serviciului de hrana.

Prin contract, firma care prepara mancarea semnase pentru un pret fix, care de asemenea a fost modificat prin mai multe acte aditionale, spitalul cheltuind astfel mai mult cu 17 miliarde de lei vechi.

Interesant este ca, desi spitalul avea datorii la furnizorii de medicamente de 30 de miliarde de lei vechi, platile catre firma de spalatorie erau la zi, iar catre cea de hrana si transport deseuri spitalul avea restante mici. Au ales sa plateasca curatenia si hrana in schimbul medicamentelor, astfel ca furnizorii au refuzat sa le mai aduca pacientilor tratamentul de care aveau nevoie.

Banii platiti de asigurati ajung in gaurile negre ale sistemului sanitar. Sunt rispiti de manageri fara strategie, viziune sau dorinta de a face spitalul performant.

Doar firma care strange deseurile medicale mai are contract cu spitalul. Celorlalte li s-a reziliat contractul. Desi prefectul sustine ca politia analizeaza cazul din primavara, pana acum nimeni n-a fost chemat sa dea socoteala. Si probabil lucrurile vor ramane asa, pentru ca nimeni nu plateste pentru risipa din sistemul sanitar. Risipa pe care medicii, bolnavii si toti cei care ajung in sistemul sanitar o simt in propriile buzunare.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate
Romania, sa fii sanatoasa! Cum se scurg banii spitalelor descentralizate

Daca tot trebuie dati bani, mai bine ii luam noi! Acesta este principiul dupa care se ghideaza unii edili de la noi atunci cand vine vorba de achizitii in spitale. La Braila, acestea au devenit paradisul investitiilor prin firma sefului de judet.

Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar
Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar

In vreme ce zeci de romani mor din cauza unui sistem sanitar cu un picior in groapa, cei care-l conduc se fac in mare parte vinovati de acest dezastru.

Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii
Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" prezinta lectia americana despre ingrijirea pacientului. Stirile ProTV va arata un sistem, cladit special pentru nevoile suferinzilor, dar in acelasi timp reglementat, ca o afacere din care toata lumea castiga.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.