Romania, sa fii sanatoasa: Contractele paguboase, hiba sistemului sanitar

×
Codul embed a fost copiat

In vreme ce zeci de romani mor din cauza unui sistem sanitar cu un picior in groapa, cei care-l conduc se fac in mare parte vinovati de acest dezastru.

Managerii incheie contracte paguboase cu firmele rudelor in vreme ce spitalele au datorii de miliarde la furnizorii de medicamente. Ridicol este ca si daca neregulile sunt descoperite, nimeni nu plateste pentru scurgerile de bani. Cand te loveste boala, odata ajuns in sptitalele romanesti ai totate sansele sa fii tratat. Cu indiferenta. Cu lamentari, cu lipsuri, cu de toate la un loc.

Neregulile de la Spitalul Judetean Vaslui

Spre exemplu, la Spitalul Judetean din Vaslui, deseurile medicale sunt transportate la preturi de lux de firma care apartine fostei sotii a sefului serviciului administrativ.

Desi toata lumea stia de risipa, nimeni nu a luat nicio masura serioasa. Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor a stabilit ca acolo se intampla lucruri necurate si a dat o amenda. Nu celor responsabili, ci evident spitalului, care va plati tot din banii destinati pacientilor.

Citește și
Spitalul Sfanta Maria
Afla cum e structurat sistemul de sanatate din Germania
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

Spitalul a fost preluat in luna iulie de Consiliul Judetean. Initial, l-a refuzat. Pentru ca avea multe datorii, dar si pentru ca acolo existau si unele contracte dubioase.

Tot scandalul a pornit de la firma care transporta deseurile la spitalul din Vaslui, care mai avea contracte la Iasi si Barlad, unde medicii vasluieni au aflat ca preturile erau de trei ori mai mici.

Procurorii DNA care au cercetat cazul au stabilit ca inca de acum trei ani spitalul a organizat anual cate o licitatie pentru transportul si eliminarea deseurilor medicale, iar contractul a fost atribuit de fiecare data aceleiasi firme. Care, din coincidenta, ii apartinea sotiei lui Viorel Cristea, seful Serviciului Administrativ de la unitatea medicala.

Sefi noi, naravuri vechi

Actualul manager, numit de Consiliul Judetean in 2010, nu isi explica de ce firma in cauza are un tarif mai mare pentru transportul pana la un incinerator din Radauti, daca e mai aproape de Vaslui decat de Barlad.

Neculai Sorescu este unul dintre semnatarii contractului, insa fuge de raspundere, sustinand ca sefa de atunci de la achizitii trebuie intrebata. Ea a ales compania de fiecare data.

Fosta sefa de la achizitii a ramas in continuare economista spitalului pierzandu-si doar functia de conducere dupa ancheta in curs.

Pentru contractul de anul acesta, incheiat la inceputul lui 2010, spitalul n-a organizat licitatie, ci a cerut oferte celor interesati sa puna mana pe cotract. Singurii interesati au fost reprezentantii fimei care apartine fostei sotii a sefului serviciului administrativ.

In mod normal trebuia organizata licitatie, insa spitalul a apelat imediat la un artificiu, permis de lege - caz de urgenta, desi stiau de un an ca trebuie reinnoit contractul.

Astfel, din bugetul spitalului s-au scurs anual aproape 5 miliarde de lei vechi catre firma sotiei lui Cristea, seful de la administrativ, iar colegii sai s-au facut ca ploua.

In schimb, Daniela Dumitrescu, cea care se ocupa de licitatii, afirma ca doar in acest an a existat colaborare cu firma respectiva.

Sefa comisiei de licitatie nu-si mai aduce aminte nici tarifele umflate de pe urma carora firma a facut in anii trecuti profit frumos de pe urma spitalului.

La randul sau, directorul financiar lasa sa se inteleaga ca nici cea care organiza procedurile de achizitie nu a avut incotro, contractele fiind in continuare cu dedicatie: periodic in acesti ani, Viorel Cristea ajungea seful ei, exact cand sa se organizeze cate o noua licitatie.

Seful de la administrativ se afla de cand a inceput ancheta la spital intr-un lung concediu medical. Colegii sai spun, insa, ca cei doi ar locui inca impreuna si pentru domnul Cristea divortul a fost un paravan.

Mai nou, pe fir la Vaslui a intrat si Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor si a amendat Spitalul cu 70.000 de lei. Doar ca sanctiunea nu o vor plati cei care au saracit bugetul, ci spitalul, adica tot din banii pentru bolnavi.

Ancheta de la Spitalul Judetean Vaslui nu e nici pe departe finalizata. Ramane de vazut, insa, daca odata cu trecerea timpului va fi gasit cineva vinovat.

Spitalul pierde zeci de milioane de lei in fiecare luna din cauza contractelor paguboase, in vreme ce pacientii isi cumpara medicamentele pe care spitalul e obligat sa i le asigure.

Cei care conduc sistemul se plang de proasta finantare din sanatate, dar nimeni nu face nimic pentru a opri scurgerile de fonduri. NImeni nu e tras la raspundere, nimeni nu plateste. O situatie acceptata de ani de zile de cei care, pusi sa salveze sanatatea, au omorat-o putin cate putin.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Romania, sa fii sanatoasa: managementul defectuos al spitalelor romanesti
Romania, sa fii sanatoasa: managementul defectuos al spitalelor romanesti

Scurgeri de fonduri, afaceri in familie, toate in numele pacientului si pentru binele lui.

Afla cum e structurat sistemul de sanatate din Germania
Afla cum e structurat sistemul de sanatate din Germania

Sistemul german de sanatate este considerat a fi unul performant. In 2004, Germania se afla pe locul al 13-lea in lume in ceea ce priveste speranta de viata (78 de ani la barbati), iar mortalitatea infantila este foarte scazuta.

Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii
Respectul pentru cel bolnav este religie in Statele Unite ale Americii

Campania "Romania, sa fii sanatoasa" prezinta lectia americana despre ingrijirea pacientului. Stirile ProTV va arata un sistem, cladit special pentru nevoile suferinzilor, dar in acelasi timp reglementat, ca o afacere din care toata lumea castiga.

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.