Culisele campaniei Romania din Regatul Unit. Rares Nastase: Britanicii cred ca romanii merg cu caruta si au toaleta in curte

20-05-2015 14:08


Rares Nastase, Romania din Regatul Unit

Corespondentul "Romania, te iubesc", Rares Nastase, a povestit pentru www.stirileprotv.ro momentele care l-au marcat din campania "Romania din Regatul Unit". 

“Ii vedem pe romanii care ne fac mandri la Londra, avocati, profesori, oameni de afaceri, artisti, dar si romani cu meserii mai putin cunoscute. Oameni care muncesc, sunt corecti, s-au integrat perfect in sistemul englez, au fost asimiliati si accepta valorile din Regatul Unit al Marii Britanii. Ii aratam si pe romanii care ne fac de rusine la Londra, cei care nu ne reprezinta ca natiune dar care sunt usor aratati cu degetul pentru ca sunt extrem de vocali si de vizibili", descrie Rares campania difuzata la ProTV.

“Am ramas surprins cand am descoperit cate de putine lucruri stiu britanicii despre romani si Romania. Nu vorbim de oameni de la tara, ci de londonezi. Cei mai multi vorbesc de o tara saraca, fara drumuri cu asfalt, unde te deplasezi cu caruta si nu ai toaleta in casa. Un loc cu multe talharii si violuri, din care romanii pleaca. Cei mai multi au in minte imagini din Romania anilor 90, pentru ca s-au mai schimbat multe lucruri si la noi. M-a deranjat faptul ca unii britanici privesc cu putina rautate faptul ca romanii sunt apreciati la locul de munca in UK. Am inteles si de ce – pentru ca, in multe domenii, le iau locurile – muncesc mai mult, sunt platiti ceva mai putin si sunt dispusi sa lucreze multe ore peste program. E o piata concurentiala si in mod normal asta ar trebui apreciat. ““Am vazut atat afaceri de succes, in high-life-ul londonez, si am filmat in locuri unde nu s-a mai filmat niciodata pana acum, dar am vazut si fata mai putin placuta a Londrei si am fost martorul unor povesti triste si rusinoase. Am aflat de ce autoritatile de la Londra ne arata cu degetul, dar stiu si ca in marea metropola avem romani cu care ma pot mandri in toata lumea! Am filmat multi tineri cu afaceri la inceput, oameni care vor sa isi intemeieze familii departe de tara natala. In orasul cu cei mai multi miliardari, in poate cel mai cosmopolit stat al lumii, romanii se integreaza si isi pun amprenta pe sistemul care i-a acceptat si care le pretinde sa fie cinstiti si corecti.""In partea a doua a campaniei abordam si problemele economice pe care le intalnesc romanii atunci cand emigreaza in Regat. Cat ii costa o chirie si cum locuiesc in grup, ca la camin, in case inchiriate, ce inseamna sa lucreze ca persoane fizice autorizate (self employed), si cat de repede isi deschid o firma sau primesc documente pentru a munci in taximetrie. Am vrut sa vedem si cum arata mediul de lucru londonez pentru tinerii pana in 25 de ani, cum sunt acceptati ei sa lucreze pentru firme din Regat.

Am filmat nu numai cu romani din elita londoneza, ci si cu acei imigranti din patura de mijloc, cei care castiga modest si incearca sa-si faca un rost in Marea Britanie.”

In fiecare seara la Stirile Protv de la ora 19 va fi difuzat cate un reportaj. Povestile romanilor din Regat vor putea fi vizionate si in cadrul unor editii viitoare ale emisiunii "Romania, te iubesc".

Sursa: Pro TV

VIDEO PROTVPLUS.RO