Povestea dresorului donator care a salvat mai multi pacienti dupa ce si-a luat viata in Vinerea Mare
A fost cu adevarat vinerea neagra pentru un tanar dresor de animale din Bucuresti, care si-a luat zilele pentru ca n-a mai vrut sa lupte cu soarta.
Indurerat ca fratele sau a renuntat de bunavoie la viata, singura lui ruda, aflata in Italia, si-a amintit totusi ca cel disparut a spus ca ar vrea sa devina donator de organe.
Urmarea, doi bolnavi la un pas de orbire, care au facut transplant de cornee vor vedea prima oara dupa ani multi lumina Invierii.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Donatorul era depresiv si n-a rezistat singuratatii, in prag de sarbatori. Avea 38 de ani a fost gasit de salvatorii SMURD in casa, in stop cardiac. A fost resuscitat, dar substanta inghitita ii provocase deja o hemoragie masiva in creier. Nu avea nici parinti, nici sotie. Medicii de la spitalul Elias i-au gasit singura ruda prin internet si i-au trimis fisa de consimtamant pentru donarea organelor.
"Familia era formata dintr-un frate plecat din tara. Cautat, transmis pe mail solicitarea, si-a spus avizul pentru donare si in felul acesta cazul a putut fi donor de organe.", a declarat doctor Dana Safta, directorul medical Elias.
Din pacate, rinichii fusesera puternic afectati de otrava ingerata si nu mai erau viabili. Insa ficatul functioneaza deja in trupul unei femei care scapa astfel de cancer. Iar pielea, criogenata aici la spitalul Floreasca va aduce vindecare celor cu arsuri extinse si profunde. Viata merge mai departe.
Cazul a implicat insa un efort suplimentar, intr-un sistem de transplant inca nepregatit pentru grefe indelung asteptate chiar in Vinerea Mare.
Pentru ca, pana acum trei luni, prelevarile de cornee erau evenimente rare, la Spitalul Militar nu a existat o echipa care sa faca la orice ora transplanturi. Asa ca ieri, toti specialistii erau in concediu. Comandandul care conduce spitalul a mobilizat totusi echipa, iar la aceasta ora doi pacienti aproape orbi isi recapata lumina ochilor.
In ultima luna, rata de acceptare pentru prelevarea organelor a fost, in Romania, cea mai ridicata din Uniunea Europeana. Si tot mai multe familii au inteles ca nu pierd nimic acceptand si prelevarea tesuturilor. Gratie acestor gesturi extraordinare, inca un pacient, tintuit in scaun rulant, va ajunge in doua luni sa umble singur, dupa un transplant de femur.
"Poti sa-i salvezi viata amputand piciorul, dar cand ramane cu doua picioare este cu totul altceva. Ii faci o reconstructie si omul poate sa traiasca si sa mearga in continuare.", spune doctorul Andrei Nica, medic ortoped.
Peste o saptamana, presedintele Organizatiei Mondiale a Sanatatii, departamentul pentru Transplant, va veni in Romania. Este interesat sa cunoasca "modelul romanesc", in care omenia, informarea corecta si transparenta au salvat, in trei luni, aproape 200 de oameni.