Maraton de transplanturi marti noapte. 14 oameni, salvati cu eforturi fantastice ale medicilor
''Au fost 12 ore dupa care suntem epuizati, dar gandul ca 14 oameni isi vor recapata puterea face ca totul sa merite'' -
asta spun medicii care au reusit luni noapte sa taie tara de la un capat la altul.
Spitalele din Oradea, Timisoara si Deva au anuntat Agentia pentru Transplant ca patru familii au hotarat ca omenia este mai presus de durere, ca nicio farama de viata n-ar trebui irosita.
De dincolo de moarte, donatorii au salvat patru orbi, doi bolnavi de ciroza si opt pacienti pe dializa. A fost un efort fantastic pentru doua echipe de prelevare care au lucrat simultan.
Luni seara, ambele au plecat din Bucuresti. Una, la Timisoara, cu un avion de linie, iar a doua, cu o aeronava a Scolii Superioare de Aviatie Civila, spre Oradea. Aici, doi donatori morti cerebral erau deja in sala, iar recoltarea s-a incheiat la ora 22:00.
La miezul noptii, ficatul viabil a fost trimis la Bucuresti, cu avionul. Rinichii au plecat spre Cluj. Medicii s-au dus mai departe, cu ambulanta, la Deva. A fost primul donator in acest spital.
Dr. Danut Neagu, sef Sectie ATI Deva: "Este o premiera extraordinara. Un donator pentru doi rinichi si un ficat...".
In zori, doctorii si asistentele au plecat cu salvarea catre aeroportul din Sibiu, de unde au fost recuperati de un al doilea avion al Aviatiei Civile. Au ajuns in Capitala la 8:00 dimineata. Tot atunci a aterizat de la Timisoara avionul Tarom care a adus prima echipa.
Toate organele au ramas viabile. Iar de aici stafeta a fost preluata de chirurgi.
Este prima oara cand Centrul pentru Transplant Renal de la Cluj a putut salva, intr-o singura zi, opt bolnavi. La Institutul Fundeni s-au facut doua inlocuiri de ficat. Intre timp, oftalmologii asteptau grefele de tesut.
In numai trei ore, la Spitalul Militar, patru pacienti cu vederea degradata pana aproape de orbire si-au recapatat lumina ochilor. Transplantul de cornee este interventia cu cea mai mare rata de succes. Nu necesita compatibilitati speciale, pentru ca tesutul nu contine vase de sange.
In timp ce listele de asteptare pentru rinichi, ficat si cornee se scurteaza rapid, sunt si romani nevoiti sa vina pe aeroport in ultimul stadiu al bolii si sa-si caute sanatatea departe de tara. Fara sa stie daca Ministerul Sanatatii le va aproba la timp dosarul si finantarea.
Mihai se strecoara ca o fantoma spre ghiseul pe care scrie Viena. Fara un transplant de plamani i s-a spus ca mai are un an. Pleaca pe banii lui la analize, desi statul roman ar trebui sa-i dea 120.000 de euro, pentru ca operatia nu se face in tara.
Anca Popa, sotia lui Mihai: "Starea sanatatii lui nu permite o intarziere birocratica. La Viena devii activ pe lista de transplant dupa ce au banii in cont. Copilul meu trebuie sa aiba un tata si depindem noi toti, ca familie, ca viitor".
300 de cardiaci risca, de asemenea, sa moara fara o inima noua. Toti cer Ministerului Sanatatii sa faca
investitii promise, dar mult intarziate - cele juste, in slujba bolnavului.