Avem specialisti, dar la noi nu se pot face transplanturi de plaman. Cati bani platim strainilor

Ultima actualizare: 08-04-2013 07:00

Romania plateste milioane de euro pentru transplanturi de plamani facute in strainatate.Aici avem specialisti capabili, avem si o mare parte din aparatura, dar Ministerul Sanatatii nu a demarat inca un program intern pentru salvarea bolnavilor la ei acasa

Iar pacientii mor, pana cand Ministerul da aprobarile si gaseste banii, ca sa-i trimita peste hotare.

Daniel a fost unul dintre norocosi. A facut operatia, la Viena, dar este revoltat ca in Romania nu exista nici macar un centru unde sa mearga la control.

Au trecut 3 ani de cand Daniel a facut, la Viena, un dublu transplant de plaman. O interventie realizata in ultimul ceas, la 10 ani dupa diagnosticul pus in Romania.

''Doctorii deschideau cartile, se uitau la problema, la microlitiaza, dadeau din umeri si spuneau ca nu exista tratament. Nu faceam tratament, nu imi dadeau medicamente, nimic. Spuneau ca nu se face in Romania, la Viena costa mult, n-ajungi tu acolo... si am ajuns!" povesteste Daniel Dimulescu.

Peste 120.000 de euro plateste statul roman pentru fiecare bolnav trimis in strainatate pentru transplant de plamani.

Pachetul include operatia in sine, ingrijirea postoperatorie si transportul, pentru ca spitalul AKH din Viena trimite un avion privat care sa-l ia pe bolnav.

Daca interventiile s-ar face in tara, toti acesti bani ar fi economisiti si apoi recuperati, pentru ca am putea primi bolnavi din Republica Moldova sau din Bulgaria, de pilda, ca sa fie transplantati aici.

Momentan, prioritatea ar trebui sa fie cei 200 de romani care au nevoie de grefe pulmonare. Multi mor asteptand aprobari de la Ministerul Sanatatii, ca sa plece afara.

Revoltator! Mai ales ca avem specialisti care pot fi trimisi la cursuri si chiar o parte din aparatura. La Timisoara e folosit de o luna plamanul artificial, care nu costa mai mult de 60.000 de euro.

In timp ce noi speram la un program national de transplant de plamani, in multe spitale de pneumologie ingrijirea este mult sub standarde.

Pacientii stau inghesuiti, pat langa pat, cate 5 in saloane minuscule si se plang ca e mucegai si nu au unde sa faca un dus, desi stau internati cu saptamanile.

12.000 de romani sufera de boli cronice de plamani.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO