Numar record de transplanturi in weekend:12 operatii in ultimele 72 de ore, la trei spitale din tara
Daca nu ar fi senzorii si perfuziile, as putea sa zbor! Asta spune, la cateva ore dupa transplant, o femeie de 59 de ani, pe care boala ficatului a impiedicat-o sa calatoreasca si sa se bucure in voie de copii si nepoti.
Sansa ei a venit de la Iasi, acolo unde echipa de la Spitalul de Neurochirurgie a anuntat prima prelevare de la un donator in moarte cerebrala, dupa foarte mult timp.
A fost, de altfel, un weekend plin: in ultimele 72 de ore s-au facut 12 transplanturi, dupa recoltari facute in spitalele din Bucuresti, Targu Mures si Iasi. Ultimele doua, reactivate dupa mai bine de jumatate de an.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Elena si-a vazut de doua ori moartea. Ciroza descoperita in ultima faza i-a provocat hemoragii masive.
Medicii din Bucuresti i-au inlocuit prin transfuzii aproape intregul volum de sange. La 6 ore dupa transplant, este, atat fizic, cat si psihic, alt om.
Un efort fantastic si pentru medicii din Iasi. Au transplantat doua cornee si au redat vederea unor sarmani orbi in ultimele trei zile.
Unul dintre rinichii prelevati la Iasi a fost oprit si transplantat chiar in acest centru. A fost prima interventie cu organ de la donator mort cerebral, dupa mai bine de opt luni.
De fapt, mobilizarea exemplara a spitalelor din Iasi si Targu Mures are beneficii nu doar pentru pacientii aflati pe liste, ci si pentru echipele medicale.
Intr-un interval neasteptat de scurt, operatia si ingrijirea postoperatorie intra in rutina. Si, in final, are de castigat tot pacientul.
Cu doua luni in urma, harta centrelor de prelevare era dezarmant de saraca. Astazi, este harta sperantei: din aceste spitale poate veni oricand o salvare.