Ce sanse au in prezent tinerii de la medicina care vor sa urmeze cu succes "Transplantologia"
Noul avant al transplantului in Romania a scos la iveala vechi neajunsuri, care pun bete in roate dorintei de a salva cat mai multi suferinzi.
Avem prea putini specialisti capabili sa ii identifice pe donatori, sa faca prelevarea organelor si apoi interventia in sine.
Tocmai de aceea, oamenii-cheie din scoala noastra de medicina promit ca vor incuraja puternic tot ce tine de anestezie, chirurgie de top si terapie intensiva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Se asteapta insa si implicarea reala a Ministerului Sanatatii. Se spune ca poti intui sansele de progres ale unei tari privind calitatea sistemelor sale de educatie si de sanatate.
Invatamantul medical superior din Romania va implini curand 150 de ani. Si ar fi timpul sa le oferim tinerilor sansa de a face performanta in sectoare de top din medicina. Unul dintre ele este transplantologia.
Universitatea de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti si-a propus deja introducerea de programe noi si extinderea celor existente.
Pana cand vor aparea noi specialisti, spitalele trebuie sa se descurce cu oameni putini. Si cum nu poti lua medici si asistenti de la pacientii vii, ca sa aiba grija de un mort cerebral, totul se face prin voluntariat. Doctorii sunt chemati practic de acasa.
Bettina e rezident de anul al III-lea. A renuntat la planul de emigrare dupa ce a vazut ca, la Timisoara, programul national de transplant i-a dat un start bun in cariera.
Nevoia acuta de personal se resimte si la nivel de asistenti. O simpla estimare arata ca daca am creste cu numai 30% numarul de chirurgi, anestezisti si asistenti specialisti pe transplant, am putea tripla numarul centrelor in numai 5 ani.
Este treaba Ministerului Sanatatii de a da continuitate acestor bune intentii. Dupa 24 de ani de scoala, e nevoie de inca cel putin 10 ani ca un chirurg sa aiba rezultate optime in interventiile de transplant.