Exista viata dupa moarte: Marturia mamei care a donat organele fiului pentru a salva alte 5 vieti

Ultimul update: Joi 28 Februarie 2013 07:01
Data publicarii: Luni 25 Februarie 2013 20:04
Categorie: Exista viata dupa moarte

Incet, dar sigur, in Romania creste numarul celor care, dupa ce accepta ca pentru cel drag nu se mai poate face nimic, sunt gata sa doneze organele acestuia.

"Era foarte mult sange si nu-i vedeam decat jumatate din fata, asta tin minte... Nu mai aveau ce sa-i faca, inima se oprise de cateva ori si nu-l tineau in viata decat aparatele. Stiam clar, in inima mea, ca n-are cum sa traiasca"

Un accident de masina a rupt in bucati sufletul unei mame. Baiatul ei de 12 ani traieste insa in trupul celor care ii poarta organele.

"Grefe de piele, ficat, rinichi, pancreas, inima. Avea nevoie de ficat un baiat de 21 de ani si de un rinichi avea nevoie o femeie de 35. Erau tineri si n-as fi vrut sa treaca si ei prin ce am trecut eu.

-Stii cati oameni au facut transplant din organele fiului tau?

-Cinci.

-Transplanturi vitale?

-Da. Baiatul nu mai avea nici o luna."

Mama a evitat sa spuna povestea donarii organelor, pentru ca nu toti cei din jur inteleg un adevar stiintific: spre deosebire de coma, nimeni, niciodata, nu s-a trezit din moarte cerebrala.

Moartea cerebrala trebuie constatata de 2 ori, la interval de 6 ore, de echipe distincte de medici primari. Acestia certifica faptul ca nu exista niciun semnal in creier, iar corpul nu prezinta niciun reflex de baza. Din acest moment, pacientul e declarat, oficial si legal, mort.

Se intocmeste certificatul de deces si abia apoi coordonatorul de transplant vine in fata familiei cu propunerea de prelevare a organelor. Nu se pune problema de a deconecta de la aparate un pacient viu, care sa aiba chiar si o sansa la un milion de supravietuire.

''Pacientul este un cadavru, este decedat. Daca inainte ne trebuiau chiar si 12 ore, acum in 4-5 ore se poate face prelevarea organelor", a declarat Dan Ilincariu, coordonator de transplant.

Indiferent de alegerea familiei, corpul se degradeaza rapid. Temperatura nu mai poate fi mentinuta nici cu paturi electrice, rinichii si plamanii cedeaza, iar inima se opreste in 24, cel mult 48 de ore.

Astazi, Agentia de Transplant a fost informata ca avem trei pacienti aflati in moarte cerebrala. Medicii si cei doi asistenti vor ajunge la Timisoara in cel mult 2 ore. Vor recolta ficatul si se vor intoarce dimineata. Pilotul si-a propus sa fie aici la ora 7.

Va realimenta si va pleca inapoi, pentru ca intre timp a fost identificat un alt donator. E constient ca de felul cum isi va implini misiunea depind inca 2 vieti.

"Exista viata dupa moarte". Povestea lui Paul, primul pacient care a primit o inima noua in Romania
VIDEO PROTVPLUS.RO
Operatie
Medicii din Cluj au realizat primul transplant reusit de pancreas, dupa o lunga pauza. Doua vieti, salvate si la Bucuresti
Medicul Pivniceru, supravietuitorul din Apuseni, s-a intors in sala de operatii, la timp pentru un transplant in premiera
Exista viata dupa moarte. 24 de ore in care medicul Radu Zamfir, scapat cu viata din Apuseni, a salvat alte 4 persoane
Ce inseamna URGENT pentru statul roman cand in joc e viata unui om. Cosmarul unei foste cantarete
Statul ii decide soarta. Femeia dependenta de un aparat fara de care nu poate trai mai mult de 3 min
Vietile a mii de romani ar putea fi salvate. Legislatia europeana pentru transplant, modificata
transplanturi
Povestea romanului care a facut dublu transplant de plamani. Cat a costat interventia
In 2013 s-au facut transplanturi de ficat cat in 4 ani. Povestile celor care au primit o viata noua
O eleva de 10 din Curtea de Arges va salva vieti dupa moarte. "Sa donati, mami, tot. Salvam oameni!"
Povestile celor doua fetite care au primit vineri o noua viata la Cluj dupa un transplant de rinichi
Bani cu picatura intr-un domeniu ce are disperata nevoie de fonduri
"Respect dorinta tatalui de a ajuta pe oricine poate fi salvat".Maraton de transplanturi in Capitala