Exista viata dupa moarte: Marturia mamei care a donat organele fiului pentru a salva alte 5 vieti

×
Codul embed a fost copiat

Incet, dar sigur, in Romania creste numarul celor care, dupa ce accepta ca pentru cel drag nu se mai poate face nimic, sunt gata sa doneze organele acestuia.

"Era foarte mult sange si nu-i vedeam decat jumatate din fata, asta tin minte... Nu mai aveau ce sa-i faca, inima se oprise de cateva ori si nu-l tineau in viata decat aparatele. Stiam clar, in inima mea, ca n-are cum sa traiasca"

Un accident de masina a rupt in bucati sufletul unei mame. Baiatul ei de 12 ani traieste insa in trupul celor care ii poarta organele.

"Grefe de piele, ficat, rinichi, pancreas, inima. Avea nevoie de ficat un baiat de 21 de ani si de un rinichi avea nevoie o femeie de 35. Erau tineri si n-as fi vrut sa treaca si ei prin ce am trecut eu.

-Stii cati oameni au facut transplant din organele fiului tau?

Citește și
pacient transplant
"Exista viata dupa moarte". Drama unui campion bolnav in tara unde doar 5 spitale recolteaza organe
Derută printre militarii ruși după întâlnirea cu soldații din Coreea de Nord: „Ce să facem cu chinezii ăștia!?”

-Cinci.

-Transplanturi vitale?

-Da. Baiatul nu mai avea nici o luna."

Mama a evitat sa spuna povestea donarii organelor, pentru ca nu toti cei din jur inteleg un adevar stiintific: spre deosebire de coma, nimeni, niciodata, nu s-a trezit din moarte cerebrala.

Moartea cerebrala trebuie constatata de 2 ori, la interval de 6 ore, de echipe distincte de medici primari. Acestia certifica faptul ca nu exista niciun semnal in creier, iar corpul nu prezinta niciun reflex de baza. Din acest moment, pacientul e declarat, oficial si legal, mort.

Se intocmeste certificatul de deces si abia apoi coordonatorul de transplant vine in fata familiei cu propunerea de prelevare a organelor. Nu se pune problema de a deconecta de la aparate un pacient viu, care sa aiba chiar si o sansa la un milion de supravietuire.

''Pacientul este un cadavru, este decedat. Daca inainte ne trebuiau chiar si 12 ore, acum in 4-5 ore se poate face prelevarea organelor", a declarat Dan Ilincariu, coordonator de transplant.

Indiferent de alegerea familiei, corpul se degradeaza rapid. Temperatura nu mai poate fi mentinuta nici cu paturi electrice, rinichii si plamanii cedeaza, iar inima se opreste in 24, cel mult 48 de ore.

Astazi, Agentia de Transplant a fost informata ca avem trei pacienti aflati in moarte cerebrala. Medicii si cei doi asistenti vor ajunge la Timisoara in cel mult 2 ore. Vor recolta ficatul si se vor intoarce dimineata. Pilotul si-a propus sa fie aici la ora 7.

Va realimenta si va pleca inapoi, pentru ca intre timp a fost identificat un alt donator. E constient ca de felul cum isi va implini misiunea depind inca 2 vieti.

Articol recomandat de sport.ro
Uluitor! Antrenorul dat afară se alege cu o sumă fabuloasă: 78 de milioane de euro
Uluitor! Antrenorul dat afară se alege cu o sumă fabuloasă: 78 de milioane de euro
Citește și...
"Exista viata dupa moarte". Povestea lui Paul, primul pacient care a primit o inima noua in Romania

Transplantul de inima este in tara noastra intr-un impas aproape inexplicabil. Operatia facuta in premiera in 1999 devenise in cativa ani o interventie de rutina.

"Exista viata dupa moarte". Drama unui campion bolnav in tara unde doar 5 spitale recolteaza organe

Romania ar putea avea, din acest an, de 5 ori mai multe centre de prelevare si transplant. In prezent, doar in 5 spitale se fac recoltari de organe, in timp ce in Germania, de pilda, sunt peste 1300 de centre.

"Exista viata dupa moarte". Ce ii face pe cei salvati sa vorbeasca la prezent despre donatori

Nimic nu te convinge mai mult de fragilitatea vietii, decat sa-ti vezi sfarsitul aproape si sa fii adus inapoi.

Recomandări
România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani
România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani

Cu o vârstă medie a populației de 42 de ani, România îmbătrânește. Numărul celor ieșiți la pensie este mai mare cu aproape un milion față de cei până în 14 ani.

Ce a făcut fiica lui Ioan Crișan la o lună după asasinat. Avocatul unui suspect spune că acuzațiile sunt povești necredibile
Ce a făcut fiica lui Ioan Crișan la o lună după asasinat. Avocatul unui suspect spune că acuzațiile sunt povești necredibile

Cazul omului de afaceri ucis acum trei ani la Arad cu o bombă artizanală declanșată de la distanță s-a complicat. Considerați suspecții unui asasinat la comandă, fiica lui Ioan Crișan și presupușii executanți au fost eliberați.

Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o
Germania afirmă că desfăşurarea de trupe nord-coreene în Ucraina reprezintă o "escaladare clară". Coreea de Nord reacționează

"Sprijinul" Coreii de Nord pentru Rusia, "fie prin livrarea" de echipamente militare, fie prin "utilizarea posibilă de personal", reprezintă o "escaladare clară" a războiului din Ucraina, a avertizat vineri Ministerul german de Externe, relatează AFP.