"Exista viata dupa moarte". Povestea lui Paul, primul pacient care a primit o inima noua in Romania
Transplantul de inima este in tara noastra intr-un impas aproape inexplicabil. Operatia facuta in premiera in 1999 devenise in cativa ani o interventie de rutina.
Acum 2 ani, insa, cel mai mare institut de transplant de cord din Targu Mures a fost desfiintat. De cateva luni Ministerul Sanatatii a stabilit reluarea activitatii, dar nu s-a intamplat nimic, spre disperarea celor care asteptau o a doua sansa.
Primul roman care a primit in tara o inima e sanatos, s-a casatorit si are o fetita.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
Acum 13 ani, Paul a fost primul roman caruia chirurgul Serban Bradisteanu i-a pus o inima noua. Avea 24 de ani si cu trei saptamani inainte de operatie fusese readus la viata in mod miraculos, dupa un stop cardiac.
"E o boala pe care o duci pe picioare pana la un anumit punct. Apoi te chinui sau te chinuie. Nu prea aveam incredere in medicii romani cum am acum", spune Paul.
Paul are acum o sotie si o fetita de 7 ani. Intre timp peste 100 de bolnavi ca el au ajuns sa poarte in piept inima altui roman.
Pe langa centrul de la Spitalul Floreasca, a aparut Institutul Inimii din Targu Mures, profilat pe astfel de interventii, inclusiv la copii.
Acum doi ani a fost insa inchis pe motiv ca sanatatea nu mai are bani pentru operatii atat de scumpe. 150 de pacienti pot plati cu propria viata aceasta decizie strict birocratica.
De cand Institutul a fost inchis, numarul de transplanturi de cord a scazut dramatic. La copii nu s-a mai facut nici macar unul.
Abia in luna octombrie ministrul Sanatatii a semnat un decret de revenire la vechiul statut a clinicii.
Medicii din Targu Mures spun ca fiecare inima care n-a fost prelevata, odata cu alte organe, a fost de fapt aruncata la gunoi. Abia acum 30 de noi echipe de coordonatori de transplant vor testa si inima oricarui donator in moarte cerebrala.
Exista dovezi palpabile ca tot mai multi romani inteleg ca exista viata dupa moarte. In aceasta luna s-au facut de doua ori mai multe prelevari fata de ianuarie, iar Spitalul Elias din Capitala a intrat, in premiera, in circuitul centrelor care identifica potentiali donatori.