"Exista viata dupa moarte". Drama unui campion bolnav in tara unde doar 5 spitale recolteaza organe
Romania ar putea avea, din acest an, de 5 ori mai multe centre de prelevare si transplant. In prezent, doar in 5 spitale se fac recoltari de organe, in timp ce in Germania, de pilda, sunt peste 1300 de centre.
Si in privinta institutelor de specialitate suntem cu mult sub media europeana.
Avem doar unul, pentru ficat, si doua pentru rinichi. Sectia din Targu Mures, specializata pe transplanturi de cord, este din pacate suspendata.
In transplant, sansele pacientului se calculeaza in minute si in kilometri distanta fata de un organ compatibil.
Acest sportiv de performanta se pregatea pentru Olimpiada de la Beijing, cand a aflat ca e grav bolnav si ca va trebui de fapt sa joace la o loterie a vietii.
Avea mare nevoie de un rinichi, iar ceea ce l-a salvat a fost comunicarea rapida intre Cluj si Bucuresti.
Agentia Nationala de Transplant a fost anuntata ca la Spitalul Floreasca din Bucuresti un tanar de 23 de ani, cu accident vascular cerebral, va fi declarat decedat.
Dupa ce familia a acceptat prelevarea, s-a hotarat ca unul dintre rinichi sa plece la Cluj.
Ambulanta a ajuns in 5 ore, timp in care organul, pastrat in solutii speciale si conectat la un aparat de perfuzare, a ramas viabil.
Pentru astfel de situatii sunt folosite uneori avioane sau elicoptere. Dar multe riscuri ar fi evitate, daca ar aparea echipe si mijloace tehnice in mai multe spitale din tara.
Timisoara a inceput procedurile, ca sa primeasca licenta pentru transplant de rinichi. Oradea, unde se fac doar prelevari, e urmatoarea pe lista.
Totul ramane insa la nivel de intentie, daca nu vor fi folositi toti potentialii donatori.
Sursa: Pro TV
Etichete: transplant, donare organe, exista viata dupa moarte,
Dată publicare:
18-02-2013 19:47