Exista viata dupa moarte: Cum au ajuns medicii din Romania sa faca transplanturi fara sa fie platiti
Dupa trei decenii in care a trait cu fantoma pierderii singurului sau copil, ucis din neglijenta unui doctor, un psiholog spune ca exista totusi mila si omenie in sistemul nostru de sanatate.
Este unul dintre cei transplantati, dupa ce inca doua spitale de provincie au intrat in circuitul donarii de organe. La Tulcea, Baia Mare si Bucuresti, echipe formate din zeci de medici si asistente s-au ocupat de prelevari, transport si transplant. Ministerul Sanatatii a decis intre timp ca acesti oameni nu pot fi platiti.
Au trecut 30 de ani de cand baiatul Mariei, psiholog de profesie, s-a stins in urma unei erori medicale. Femeia si-a petrecut restul vietii ajutand copiii cu handicap. Ea spune ca abia ieri, la 63 de ani, bolnava de cancer, a primit o dovada ca sunt si medici care nu accepta ideea ca un suferind e condamnat la moarte.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
A ajuns sa primeasca un ficat pentru ca doua familii din care soarta a rapit un fiu si un tata au acceptat recoltarea organelor. S-a intamplat, prima oara, in doua spitale locale, care au ales corect oamenii-cheie ce au mers sa vorbeasca cu rudele.
E timpul sa recunoastem ca in sistem sunt si oameni capabili sa puna pe primul plan atentia fata de pacienti, si nu atentiile de la pacienti. Doar ca si in aceste cazuri, in care medicii fac mai mult decat in fisa postului, Ministerul Sanatatii s-a obisnuit sa lase rasplata in grija bolnavilor. Dupa 3 luni in care 250 de romani au fost transplantati, coordonatorii fac in continuare munca voluntara.
Contrar promisiunilor Ministerului, nu primesc niciun leu pentru transplanturi.
"Ei nu sunt platiti pentru ca nu exista un ordin de ministru care sa reglementeze acreditarea acestor spitale implicate in procesul de donare. Propunerile au fost inaintate de Agentia de Transplant in august 2012."
Asadar, o hartie pe care oficialii Ministerului o tin de 8 luni in sertar tine pe loc salarizarea in functie de merit. Si exista pericolul ca entuziasmul celor care vin de acasa pentru a salva vieti sa scada in timp. Si odata cu el vor pali si sperantele acestor bolnavi ca se vor face bine intr-un spital din Romania.