Biserica, atuul ignorat de Ministerul Sanatatii, in privinta transplantului de organe
Ministerul Sanatatii din Romania nu stie sa foloseasca un atu pe care mizeaza enorm alte state - sprijinul liderilor religiosi, atunci cand vine vorba de transplantul de organe.
Preotii ii pot indruma pe oameni sa accepte gesturi binecuvantate de culte, cum ar fi prelevarea organelor. In Spania, de pilda, sistemul de transplant a ajuns la cea mai mica rata de refuz din lume. Totul, gratie implicarii Bisericii, care a sustinut in predici ideea donarii organelor.
La o conferinta programata in Croatia peste cateva zile, Organizatia Mondiala a Sanatatii le va da cuvantul unor lideri religiosi ai Europei - crestini, iudaici si musulmani, care vor spune lumii intregi cum au sustinut transplantul in tarile lor si au salvat sute de vieti.
Jose Ramona Nunez, OMS Elvetia: "In orice program de transplant, implicarea autoritatilor e importanta, cadrele medicale sunt importante, dar rolul cel mai important il joaca publicul."
Dar oamenii sunt indrumati si de Biserica. In Spania, de exemplu, inca de acum cativa ani, ministrul Sanatatii a chemat la aceeasi masa toti liderii cultelor oficiale. Pastori, preoti si predicatori au fost rugati sa raspandeasca oriunde pot ideea ca Biserica binecuvanteaza prelevarea organelor de la cei aflati in moarte cerebrala.
Fratele Christiano, predicator evanghelic: "Daca noi putem salva vieti, Cristos ne trimite sa salvam vieti. Daca e cineva care are nevoie de un transplant de organe sau de o transfuzie de sange, noi ,crestinii evanghelici, sustinem ca acea fiinta umana trebuie ajutata."
Si la noi, cuvantul Bisericii ar cantari greu. Dar nu e solicitat! Patriarhia Romana a primit o singura cerere de sprijin pentru constientizarea donarii de organe, neoficiala. Profesorul Irinel Popescu, seful Clinicii de Transplant Hepatic Fundeni, a facut acest gest in anul 2008, dupa ce mai multe familii refuzasera donarea nestiind pozitia Bisericii Ortodoxe.
Preot Vasile Raduca, profesor de Bioetica: ''Nu au a se teme de acest lucru. In Rai nu intram cu un inventar de organe pe care le-am avut. Ci viata de dincolo este data de cate virtuti am insumat."
Nici Biserica Romano-Catolica nu a fost rugata de oficialii din Sanatate sa ajute, dar arhiepiscopiile au luat transplantul ca tema de discutie in slujbe din proprie initiativa.
Acum doua luni, un parinte intrat in moarte cerebrala a devenit donator de organe, dupa ce insusi episcopul catolic de Bihor a venit la spital si i-a spus surorii acestuia ca ar face un gest binecuvantat de religia sa.
In plus, transplantul e studiat de viitorii preoti la scoala, iar donarea e data ca pilda de iubire pentru semeni.
"Preotii catolici trateaza tema donarii de organe in cadrul orelor de cateheza, conform prevederilor Catehismului Bisericii Catolice (nr. 2296). De asemenea, in cadrul predicilor, gestul donarii de organe sau de sange este dat ca exemplu de iubire fata de aproapele".
Biroul de presa ARCB