In Romania, pacientii care asteapta un transplant stau internati cu lunile. Exemplul numit Spania
Dupa 25 de ani de calugarie, dintre care 10 au fost cu un tratament greu, pentru ciroza, maica Taisia a primit o noua viata.
Pentru ca drumul de la manastirea Varatec pana la Bucuresti ar fi fost prea lung, in caz ca aparea un ficat sanatos, ea a stat sapte luni la spital.
Pentru asemenea cazuri, Spania, tara cu cele mai numeroase transplanturi, a gasit o metoda ieftina si eficienta: toti pacientii care asteapta un transplant stau in camine finantate de stat.
Alegeri 2024
07:25
Campania electorală s-a terminat. Cele mai marcante momente, de la zboruri private la ferme de troli și acuzații de spionaj
07:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A doua zi de alegeri în diaspora. 46.000 de alegători au votat până sâmbătă ora 10:00
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
"M-au mai chemat, n-am fost compatibila... Acum mi-au crescut doi noduli pe ficat. Sper, cu ajutorul lui Dumnezeu, ca o sa fie bine.", spune Maica Taisia.
Maica Taisia de la manastirea Varatec a fost internata la spitalul Fundeni de mai bine de o jumatate de an. Desi putea sa-si faca singura tratamentul pentru ciroza, i-ar fi fost imposibil sa vina la timp in Bucuresti, pentru operatie. Abia joi a primit un ficat sanatos.
"Inceputul a fost ca pentru fiecare pacient caruia ii spunem sa se gandeasca la ceva frumos, ca sa se trezeasca cu ceva frumos in minte. Si a spus "Tatal nostru", a declarat Dana Tomescu, sef sectie Terapie Intensiva.
In Romania, majoritatea pacientilor care au indicatie de transplant sunt trimisi acasa, in asteptarea interventiei. Insa multi stau atat de departe, incat pana ar ajunge la spital grefa nu ar mai fi viabila. Medicii sunt nevoiti sa ii tina internati, iar spitalul cheltuie resurse pe care le-ar putea folosi altfel.
Madrid este in prezent cel mai puternic centru pentru transplant din Europa. Anual, 2.000 de oameni primesc o inima, plamani, ficat, rinichi sau pancreas. Costurile sunt colosale, dar statul spaniol a gasit un sistem economic de ingrijire inainte de operatie.
Un sistem medical sanatos trebuie sa ii repereze pe cei care au nevoie de transplant cu mult inainte ca ei sa devina prioritate 0. In Madrid, exista mai multe asa-zise adaposturi, la limita dintre hotel si spital unde sunt gazduiti toti bolnavii care sunt din afara orasului.
Gabriela are 27 de ani. E din celalalt capat al Spaniei si asteapta aici un donator pentru cel mai complex tip de transplant care se face in prezent: de inima si de plamani.
"Aceste camine sunt finantate din bani publici. Este si un sprijin moral, primesc incredere si speranta ca va veni un organ pentru ei si vor face transplantul. In doua ore, doua ore si jumatate pot fi la spital, in operatie.", precizeaza Angel Garcia Cantero, administratorul Centrului.
Este momentul ca si oficialii nostri sa caute astfel de solutii. Suplimentarea de fonduri promisa in aprilie de ministrul Sanatatii e inca la stadiul de buna intentie.
Sursa: Pro TV
Etichete: transplant, operatie, exista viata dupa moarte,
Dată publicare:
04-07-2013 19:58