Trei doctori diferiti din Romania nu au depistat o tumoare gigant. Spania uimeste lumea medicala
Povestea lui Juventino, un octogenar din Madrid, a facut inconjurul lumii. El este cel mai varstnic pacient transplantat din Europa, iar cazul lui ilustreaza clar diferenta dintre sistemul medical spaniol si cel romanesc.
Spaniolul a primit un ficat sanatos la numai o saptamana dupa ce medicii i-au descoperit in stadiu primar o tumora hepatica.
In Romania, in schimb, un tanar de 28 de ani a ajuns la Fundeni cu o tumora gigant, dupa ce trei doctori i-au zis ca are rujeola.
Alegeri 2024
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
La 81 de ani, urca cinci etaje pe scari de cateva ori pe zi, pana la apartamentul sau din Madrid. Pleaca de doua ori pe an in Brazilia sa-si vada nepotii si face lobby pentru ca ibericii sa mearga macar la controalele obligatorii, impuse si platite de stat.
Ministerul de profil din Spania se numeste "al Sanatatii, Protectiei sociale si Egalitatii". Numele institutiei a fost schimbat, atunci cand oficialii si-au dat seama ca la fel de important ca a avea tratamente moderne in tara este si sa le poti oferi tuturor cetatenilor in orice moment.
Romanul Marian are aceeasi boala care l-a adus pe Juventino la transplant. Dar in timp ce bunicul din Spania a primit un diagnostic exact si a facut operatia in doua saptamani, la tanarul de 28 de ani descoperirea unei tomori de 17 centimetri a durat peste 3 ani.
"Doctorul de la urgenta mi-a zis ca am rujeola. Sa ma duc acasa, sa ma pun pe un cearceaf alb si sa beau o cana de zeama de varza. Doctorul de acolo mi-a zis ca sunt OK. Sa mananc orice si sa nu beau", declara Marian.
"Mi se pare incredibil si inacceptabil sa mai primesc in ziua de azi un copil de 20 si ceva de ani care are o tumora de 17 centimetri in ficat. In conditiile astea esti disperat pentru o chirurgie eroica, pentru un transplant impingand la limita conditiile ca sa-i salvezi viata", a declarat Conf. Univ. Dr. Liana Gheorghe.
Medicii si-au dat seama ca pana si sursa infectiei care a provocat tumora este o neglijenta medicala.
" - Am luat-o de la un stomatolog din Rovinari.
- De ce esti sigur ca de acolo?
- Pentru ca nu are lucrurile sterilizate. Inclusiv vata care i-a picat jos a luat-o si mi-a bagat-o in gura."
In timp ce in Spania exista de 15 ani un program national de screening pentru hepatita, la noi Ministerul Sanatatii va testa de rutina populatia abia de anul viitor. Ganditi-va doar pentru cati romani, inclusiv pentru Marian, va fi prea tarziu. Si inca nu avem metode clare de sanctiune, pentru diagnosticele gresite sau intarziate date de medici.