Exista viata dupa cutremur: In Chile nu ai voie sa darami peretii din casa!
Un singur perete lipsa provoca o catastrofa. Campania "Exista Viata dupa Cutremur" continua cu lectia chiliana despre interdictia de a face modificari interioare in blocuri. Cine nu se conformeaza, risca inchisoarea.
Chilienii au inteles ca proverbul "Buturuga mica rastoarna carul mare" se aplica si la constructii.
"Este interzisa demolarea peretilor dintr-o locuinta, indiferent daca sunt sau nu de rezistenta, iar nerespectarea se pedepseste cu pana la 5 ani de puscarie!". Este o lege pe care chilienii au impus-o ca sa lupte mai usor cu seismele. Statul lor a inteles ca doar asa cladirile pot rezista in cazul undelor de soc. La noi sunt permise modificarile interioare, cu avizul specialistului, insa romanii demoleaza oricum dupa bunul plac, fara aprobari, si fara sa-i controleze cineva.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Chile, aparent o noapte ca oricare alta. La un moment dat, insa, apartamente si spatii de birouri prind parca viata si incep sa tremure sub unda de soc. Panica se instaleaza printre locuitori: tara e lovita de un nou cutremur.
Si totusi, seismul se incheie cu consecinte minime. Cum de au rezistat atat de bine imobilele si singurele urme ale trecerii cutremurului sint crapaturile? Unde sunt muntii de blocuri de beton si fiare fumegande pe care ne-am obisnuit sa le vedem in alte tari, trecute prin astfel de calamitati naturale? Chilienii nu sunt vrajitori: doar constructori buni si indivizi responsabili. Cladirile lor ascund un amanunt vital: nimeni in tara, de la omul obisnuit si terminand cu presedintele tarii, nu are voie sa faca modificari interioare dupa ce a preluat locuinta. Nu se sparg deloc pereti, nici macar cei de la debarale. Ceea ce noua, romanilor, ni se pare lipsit de importanta, pentru chilieni e diferenta dintre viata si moarte.
Pentru ca oamenii sa nu-si doreasca totusi mai mult spatiu dupa ce se muta intr-o locuinta noua, arhitectura interioara a blocurilor e gandita de la inceput astfel incat sa asigure o suprafata locuibila suficienta. Camerele sunt generoase, spatiile de depozitare la fel. Iar cand locatarul isi doreste o incapere mai mare pentru petreceri sau intalniri de afaceri, poate cobori la parter, unde sunt prevazute sali de protocol special amenajate.
In Las Condes locuiesc oameni influenti, care puteau sa ignore interdictia. Nimeni nu-si permite sa sparga insa vreun perete din casa: toata lumea stie ca interdictia e impusa pentru siguranta lor si a familiei.
In cartierele modeste, nimanui nu-i trece prin minte sa-si uneasca bucataria cu sufrageria, oricat de mult si-ar dori asta. O lovitura de baros aplicata unui perete despartitor te poate arunca in inchisoare pana la cinci ani si, daca la cutremur structura e afectata, chiar si mai mult. In general, insa, chilienii sunt atit de constientii ca viata lor depinde de soliditatea blocului, incat nici nu e nevoie de amenintari cu inchisoarea.
Cornelia Crivosi traieste de 50 de ani la Santiago, intr-un bloc cu patru etaje. Si-ar fi dorit spatiu mai mare, dar nici nu i-a trecut prin minte sa darame ceva. Multumeste cerului ca a ramas in viata dupa cutremurul din februarie, care a solicitat la maximum blocul in care locuieste. A trait cutremurul din 1940, din Romania, cand a vazut cladirile din Bucuresti prabusindu-se sub ochii ei. Le-a trait si pe celelalte din Childe, dar nici unul nu a speriat-o ca seismul din 27 februarie.
Nu totul e perfect in Chile, insa cine greseste, plateste. In localitatea Maipu, un investitor strain a crezut ca stie mai multe despre constructii decat chilienii. A ignorat legea si a modificat proiectul, renuntand la peretii de la parter pentru a obtine locuri de parcare. S-a dovedit insa ca stalpii ramasi nu au fost suficient de puternici ca sa sustina toata cladirea. Seismul a retezat-o pur si simplu.
Autoritatile au pornit imediat o ancheta si, daca dezvoltatorul va fi gasit vinovat, va fi condamnat la 15 ani de inchisoare.
Pedepsele sunt foarte severe in Chile, unde de cateva decenii nu se face economie la fonduri pentru a fi inteles comportamentul cladirilor la cutremur si dezvoltate noi tehnologii. Legislatia are la baza un adevar demonstrat: ca modul in care undele seismice afecteaza o cladire depinde de orice perete prevazut in proiect.
La noi, in schimb, demolarea peretilor e la liber, cu binecuvantarea inginerului proiectant. Acesta iti poate indica ce pereti pot fi inlaturati, desi ar trebui sa stie ca fiecare panou de beton isi are rolul lui. Neinformate, autoritatile locale semneaza autorizatii pe banda rulanta, asa ca in Romania peretii sunt daramati cu acte in regula.
Daca cineva din primarii ar avea curiozitatea sa studieze Codul Constructiilor, normativul P100 pe 2006, ar descoperi ca peretii de umplutura, nestructurali, contribue la rigidizarea laterala a constructiei si la disiparea energiei seismice. Adica, diminueaza fortele de forfecare si de torsiune produse de cutremur, facand cladirea mai sigura si salvand astfel vieti.
In Romania, insa, nimeni nu verifica daca in blocuri legea e respectata. Fiecare darama dupa bunul plac, constient ca nu i se va intampla nimic. In ultimii trei ani, de exemplu, amenda de un miliard de lei vechi au primit doar doi proprietari care si-au marit ilegal suprafata apartamentului, insa chiar si ei contesta in instanta si ar putea scapa.
In mod ciudat, nimanui nu pare sa-i pese ca peretii eliminati din apartamente duc la un comportament periculos al caldirii, al carei centru de greutate se modifica. Astfel, cladirea nu mai este echilibrata, devine mai grea pe o parte si se va sectiona din zona peretilor lipsa, prabusindu-se. Daca nu s-ar demola peretii asa-zis de umplutura, acestia ar opune rezistenta la trepidatii, diminuand riscul colapsului. Cei care cred ca, lasand o grinda in locul peretelui, isi salveaza casa si viata, se inseala. Distributia fortelor in caz de cutremur face incaperea la fel de nesigura, pentru ca grinda preia toate solicitarile si nu e calculata sa reziste.
Mai grav e insa ca in blocurile din Romania se sparg si pereti de rezistenta. Specialistii spun ca, in astfel de situatii, cladirea se poate prabusi chiar si in lipsa unui cutremur.
Incompetenta impiedica autoritatile sa isi faca treaba pentru care sunt platite. Se ascund in spatele unei legi proaste, care nu le permite sa intre in locuinte pentru a le putea controla.
In campania "Exista viata dupa cutremur" va vom prezenta cazuri de abuzuri nepedepsite, care ar putea duce la moartea a sute sau chiar mii de oameni.